Hlavní obsah

Pražské letiště hlásí rekord. Odbavilo přes 12 miliónů cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkem 12 030 928 cestujících prošlo v loňském roce pražských Letištěm Václava Havla. To je meziročně o 7,9 procenta více. Nejfrekventovanějším měsícem byl srpen, nejvíce pasažérů cestovalo po Evropě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem 1 377 433 cestujících prošlo pražským letištěm jen za srpen 2015. Stal se tak nejrušnějším měsícem, který za loňský rok letiště zaznamenalo. Nejvíce pasažérů za den, přesně 49 752, tudy prošlo v neděli 16. srpna. Průměrný denní počet cestujících dosáhl čísla 32 961.

„V meziročním srovnání se jedná o největší nárůst minimálně za posledních 10 let. K výraznému růstu přispěla i intenzivní jednání s leteckými dopravci a nový program slevových pobídek, kterým letiště aktivně motivovalo stávající partnery k otevírání nových destinací a nasazování větších letadel, a zároveň přilákalo do Prahy nové dopravce. Výsledkem bylo v uplynulém roce 27 nových leteckých spojení a příchod 8 nových aerolinek na český trh,“ uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Dodal, že nárůst počtu cestujících lze na pražském letišti očekávat i letos, a to zhruba ve výši pěti procent.

Vedou lety po Evropě

Loni do Prahy létalo 64 leteckých společností na pravidelných linkách do 141 destinací. Většina cestujících z Letiště Praha využila jako obvykle lety po Evropě (90,6 procenta). Druhý největší podíl měly lety na Blízký východ (3,4 procenta). Lety do afrických destinací se na celku podílely 3,2 procenty.

Nejčastěji pasažéři cestovali na linkách mezi Prahou a Velkou Británií a Prahou a německými destinacemi. U těchto spojení došlo k výraznému meziročnímu nárůstu počtu cestujících. Zvýšil se počet lidí mířících do Itálie, která tak v žebříčku nejoblíbenějších destinací předehnala Rusko a obsadila třetí příčku. Čtvrté místo patří Rusku, u něhož se projevil pokles zájmu ruských cestujících. Pátou nejoblíbenější zemí se stala Francie.

Letiště, na která se létalo nejčastěji, byly Paříž (Charles de Gaulle), Moskva (Šeremetěvo), Frankfurt, Amsterdam a Londýn (Heathrow). Skokanem roku mezi destinacemi s největším nárůstem cestujících se stalo letiště Londýn-Stansted.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám