Hlavní obsah

Řecké bankomaty by měly turistům vydávat libovolné sumy. Měly by...

Novinky, jky

Desetitisíce turistů z celého světa, kteří jsou nyní v Řecku nebo do něj v následujících dnech míří, přemýšlejí, jak být v této zemi z finančního hlediska bez nervů. Na to v tuto chvíli existuje jediná odpověď - mít u sebe dostatek hotovosti. Ač Řecko deklaruje, že bankomaty budou pro turisty fungovat standardně, jistota je jistota.

Foto: Profimedia.cz

Najít v Řecku v neděli bankomat, který by vydával peníze, nebylo zrovna jednoduché.

Článek

Skutečností je, že do problémů se během tohoto víkendu už mnoho turistů v Řecku skutečně dostalo. Zejména v neděli byla situace na mnoha místech bez nadsázky krizová.

Novomanželé Valentina a Claudio Rossiovi z italského Milána přijeli do Řecka na líbánky. Ty se ale změnily v jeden velký stres.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Naše líbánky jsou v troskách. Řecko už nějakou dobu dominuje novinovým titulkům, ale ani ve snu nás nenapadlo, že situace se takhle zhorší. Bankomaty nefungují a manažer hotelu v Aténách po nás chce zaplatit v hotovosti, protože banky budou zavřené, a on by tak při platbě kartou nedostal v dohledné době své peníze,” postěžovala si novomanželka listu Wall Street Journal.

Všichni jsou si rovni, turisté si však budou rovnější

Řecké banky jsou v tuto chvíli zavřené, a zůstanou tak zřejmě až do příštího pondělí. V pondělí odpoledne by se však měla snad situace stabilizovat a bankomaty by měly být doplněny penězi. Místní by měli mít možnost vybrat si na jednu kartu denně zhruba 60 eur, na turisty by se však žádné omezení vztahovat nemělo.

„Našim klientům doporučujeme brát si do Řecka dostatek hotovosti pro případ, že by problémy s výběrem z bankomatů trvaly. Skutečnost je taková, že na většině míst by mělo být možné využívat platební karty, mohou však narazit na místa, kde je nebudou chtít z určitých důvodů v této situaci přijmout. Proto je vhodné disponovat určitou hotovostí pro podobné případy. Další situace se bude odvíjet od výsledků nedělního referenda,“ řekla Novinkám ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Takřka totožný názor má i mluvčí CK Fischer Jan Osúch: „Většina klientů létá do Řecka se stravováním all inclusive, s sebou si berou jen velmi malou hotovost, kterou si mění předem v ČR, omezení bankovních služeb se jich nijak netýká. Služby v oblasti turistického ruchu fungují na 100 procent. Klientům ale rozhodně doporučujeme brát si s sebou hotovost a pak by neměli mít během dovolené žádné problémy.”

Libovolný výběr pro turisty, slibuje vláda

„Turisté pobývající v Řecku či prostě kdokoli s platební kartou vydanou v zahraniční zemi nebude postižen opatřeními, která v bankách před několika hodinami vláda zavedla,” stojí v tiskové zprávě vydané v noci na pondělí. Situace by prý měla být uspokojivá od pondělního odpoledne. V neděli však tíživou finanční situaci země zažili mnozí turisté na vlastní kůži.

„V sobotu jsme stáli dlouhé fronty a zkoušeli jsme pět bankomatů, ale ani jeden nám nevydal peníze. Je to nesmyslná situace, která škodí turistům i této krásné zemi. Jestli si nebudeme moci vybrat peníze, nevím, zda tu zůstaneme déle než tři dny,” uvedl pro deník Wall Street Journal americký podnikatel Stephen Will, který chtěl za rodinný výlet do Atén a na dva ostrovy v Egejském moři utratit v přepočtu přes 300 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám