Hlavní obsah

Na nádraží v Mladé Boleslavi má zastávku Legiovlak

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset dobových vagónů vypovídajících o československých legionářích dorazilo včera na hlavní nádraží v Mladé Boleslavi. Takzvaný Legiovlak, který je projektem Československé obce legionářské, si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Legiovlak na nádraží v Mladé Boleslavi

Článek

Souprava dřevěných vozů byla hned v obležení zvídavých návštěvníků. Vlaky sloužily nejen k přesunu bojovníků či jako jejich zázemí, ale i k samotnému boji. To dokládá obrněný bojový vagón na konci soupravy vybavený kulomety či dělem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Součástí Legiovlaku jsou i zbraně, včetně děla.

„Souprava obrněných vagónů musela být pohyblivá, rychlá, proto měla jen čtyři nebo pět vagónů. Soupravy, které převážely vojáky, byly mnohem delší, ty měly třeba 40 vozů,“ vypovídal návštěvníkům jeden z průvodců převlečený do legionářské uniformy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Interiér Legiovlaku

Aby byli vojáci v bojovém vlaku relativně v bezpečí, jsou stěny vozu dvojité a mezi dvojitým dřevěným opláštěním jsou nasypané kamínky. Pozornost vzbuzoval i zdravotní, který sloužil jako ošetřovna a nemocnice, poštovní vagón, další sloužil jako prodejna, kovářská či krejčovská dílna, a samozřejmě nemohly chybět vozy ubytovací, v nichž bydlelo obvykle kolem 20 mužů. Vagónům, které byly vybavené kamínky a které sloužily jako náhradní domov legionářů, se říkalo těplušky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sanitní vagón

Legiovlak začal svou pouť po České republice a jeho první zastávkou je právě Mladá Boleslav. Tady bude souprava veřejnosti zdarma přístupná do úterý 26. května, a to ve všední dny od 8:00 do 18:00 a o víkendu od 9:00 do 19:00.

Ve vagónech i v prostorách nádraží jsou jako součást expozice kromě dobových artefaktů a jejich replik vystavené také dokumenty, fotografie a vysvětlující texty. „Je to především dluh nás českých občanů našim předkům, kteří neměli možnost v minulosti obhájit, proč vybojovali naši samostatnost, takže chceme přiblížit veřejnosti, kdo byli českoslovenští legionáři a kdo byl u zrodu naší samostatné republiky,“ vysvětlil tajemník projektu Legie 100 Jiří Charfreitag.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

O prohlídku Legiovlaku je zájem.

Po Mladé Boleslavi bude Legiovlak pokračovat do Liberce, zastaví se v Hradci Králové, Českých Budějovicích, ale také v Brně či Zlíně. Na podzim by mohl zavítat i na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám