Hlavní obsah

Lyžaři přijeli na Černou horu z blízka i daleka

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanci okusit první lyžovaní v Krkonoších si nenechalo na 1 299 metrů vysokém vrcholu Černé hory v neděli ujít okolo 250 lyžařů z blízka i daleka.

BEZ KOMENTÁŘE: Po Černé hoře se svezli první lyžařiVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Většina lyžařů přijela z Polska, neváhali kvůli třísetmetrové technicky zasněžené sjezdovce Anděl a dětské trati Sport II zdolat několikasetkilometrovou vzdálenost. „Bydlíme ve Wroclawi, odkud to tam a zpátky máme okolo 350 kilometrů,“ přiblížila polská dvojice na svahu zahaleném hustou mlhou.

„Počasí sice žádná sláva, ale nelitujeme. Lyžuje se skvěle,“ pochvalovali si Poláci. Společnost SkiResort Černá hora - Pec, kde se loni začalo lyžovat 29. listopadu, otevřela i letos krkonošskou lyžařskou sezónu. Celorepublikové prvenství vzal letos janskolázeňským vlekařům Boží Dar na Karlovarsku, kde otevřeli jednu ze sjezdovek o den dříve.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Černou horu zakryla v neděli mlha.

Skiareálu Novako pomohla k sobotnímu startu české lyžařské sezóny za podpory sněžných děl i nečekaná nadílka přírodního sněhu. Počasí na úbočí Černé hory, kde bílé sjezdovky ostře kontrastují s hnědými stráněmi, doposud dovoluje minimálně noční výrobu technického sněhu. „Sjezdovky už zůstanou v každodenním provozu. Postupně budeme přidávat další,“ plánuje jednatel společnosti SkiResort Petr Hynek.

Technický sníh vyjde draho

Dvojice doposud zasněžených sjezdovek stála janskolázeňské vlekaře skoro půl miliónu korun. „První technický sníh bývá nejdražší,“ podotkl Hynek. Výroba technického sněhu každoročně vyjde největší lyžařskou arénu Česka se skoro 40 kilometry sjezdovek na zhruba 20 miliónů korun.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

První lyžaři na Černé hoře

„Dříve, kdy jsme byli závislí na přírodním sněhu, se tady lyžovalo okolo 70 dnů v sezóně. Technické zasněžování obvykle dovoluje rozšířit počet lyžařských dnů na 120,“ přiblížil spolumajitel společnosti SkiResort Richard Kirnig.

Prvenství ve startu lyžařské sezóny znamená pro premiérový skiareál hlavně marketinkový tah ovšem nikoliv bez rizika. Teplotní kotrmelce mohou draze připravenou sjezdovku proměnit v mokrou louku. Lyžaři na sjezdovce zasněžené za statisíce korun prvotní náklady určitě nezaplatí.

Většina skiareálů raději počká na optimální klimatické podmínky. Skiareál Špindlerův Mlýn počítá s otevřením prvních sjezdových tratí příští víkend. Předpověď slibující mrazivé klima dává šanci vánočního lyžování i dalším hlavně výše položeným lyžařským střediskům.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám