Hlavní obsah

Dlouho uzavřená rozhledna na Zadově opět uvítá turisty

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Prachaticku se snad už brzy budete moci vypravit za staronovým turistickým cílem. Je jím originální rozhledna na Zadově. Ani její havarijní stav a dlouhodobé uzavření neodradily množství neopatrných turistů od návštěvy. Od léta 2015 by vyhlídka měla být přístupná bezpečně.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Unikátní rozhledna vznikla ze skokanského můstku.

Článek

Bývalý skokanský můstek na Zadově se v roce 1993 změnil v rozhlednu. Po několika letech byla však z důvodu havarijního stavu uzavřena. Někteří výletníci zákaz nerespektovali a na vyhlídku se navzdory nebezpečí vydávali.

Sehnat nemalý obnos na opravu rozhledny se léta nedařilo, nakonec s financemi na její rekonstrukci pomohla dotace Regionálního operačního programu Jihozápad. Náklady na obnovu vyhlídky se vyšplhaly zhruba na pět miliónů korun.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zadovská rozhledna je už delší dobu v havarijním stavu.

Vyhlídková plošina je 32 metrů nad zemí a v nadmořské výšce 1109 metrů. Díky rekonstrukci rozhledna získá mimo jiné nové schodiště. Turisté se mohou na její znovuotevření těšit nejspíš už od letní sezóny příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Túra po vyhlídkách českých rozhleden

Řada trampů se vypravuje na výlet jen ve chvíli, kdy míří za konkrétním cílem. Neurčité procházky je nebaví. Skvělým cílem mohou být nejen v letním, ale také...

Výběr článků

Načítám