Hlavní obsah

Nová rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče by mohla být zpřístupněna dříve

Nová rozhledna na Pekelném kopci poblíž Třebíče bude možná přístupná už ke konci tohoto týdne. Její slavnostní otevření je sice naplánováno až na 5. prosince, ale 26 metrů vysoká vyhlídková věž už je dokončena a veřejnost o ni má velký zájem. O dřívějším zpřístupnění rozhledny tedy rozhodnou úředníci během místního šetření.

Foto: archiv mikroregionu Třebíčsko

Výhled z místa rozhledny

Článek

Kolaudovat rozhlednu zatím podle třebíčské místostarostky Marie Černé není možné, protože do tohoto projektu, dotovaného Evropskou unií, patří ještě další stavby pro turisty, které nejsou hotové. Lidé se ale snaží na vyhlídkovou věž dostat.

„Víme, že veřejnost je velmi nedočkavá. Máme i zprávy, že se na rozhlednu někteří na vlastní nebezpečí vydali, aniž by to bylo povoleno," uvedla Černá. Pokud dobře dopadne místní šetření, mohla by být rozhledna přístupná od 17. října.

Foto: archiv mikroregionu Třebíčsko

Vizualizace rozhledny na Pekelném kopci

Na stavbě rozhledny, jejíž nosnou konstrukci tvoří střídající se čtverce ze dřeva, pracovali dělníci od dubna. Součástí projektu, který vyšel na více než 12 miliónů korun, je také vytvoření odpočinkových míst a informačního systému na přístupových trasách.

Zázemí pro turisty zároveň vzniká v zadní části Národního domu na centrálním Karlově náměstí v Třebíči. Všechny tyto stavby by měly být dokončeny a zkolaudovány během listopadu, dohodnuté termíny se podle Černé daří dodržovat. Na projekt město dostalo z Regionálního operačního programu Jihovýchod dotaci 9,9 miliónu korun.

Na Třebíčsku už rozhledna s podporou EU vznikla před dvěma lety, stojí na vrchu Mařenka. Letos začali dělníci na Vysočině stavět také rozhlednu na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, dokončena bude zjara. Další nová vyhlídka na hradě Orlík u Humpolce se pro návštěvníky otevře pravděpodobně ještě v tomto měsíci. Zkraje roku bylo na Vysočině přístupných 11 rozhleden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám