Hlavní obsah

Túra po vyhlídkách českých rozhleden

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada trampů se vypravuje na výlet jen ve chvíli, kdy míří za konkrétním cílem. Neurčité procházky je nebaví. Skvělým cílem mohou být nejen v letním, ale také podzimním počasí rozhledny. Navštívenou krajinu si z nich totiž prohlédnete jako na dlani.

Foto: Profimedia.cz

Minaret u zámku Lednice

Článek
Lednický Minaret

Nevšední vyhlídkovou věž obdivují turisté u zámku Lednice v Lednicko-valtickém areálu. Zdejší Minaret měří 62 metrů a návštěvníkům nabízí tři vyhlídkové ochozy. Na ten nejvyšší vede celkem 302 schodů.

Lednický Minaret, dokončený na samém počátku 19. století, je jediný svého druhu nejen v ČR, ale celkově mimo území islámských zemí, jejichž architekturou byl inspirován. Výstavbu komplikovalo jen měkké močálovité podloží.

Rozhledna Svatobor

Nedaleko jihočeské Sušice naleznou trampové na vršku Svatobor stejnojmennou rozhlednu. Hora je vysoká 845 metrů, samotná rozhledna měří 31,6 metru. Na její panoramatickou vyhlídku vede 182 schodů. Za příhodného počasí je odsud vidět mimo jiné zřícenina hradu Rabí, hrad Kašperk, kopec Sedlo i Středočeskou vrchovinu.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Svatobor

Úplně první rozhledna stála na Svatoboru od roku 1894, v polovině 30. let minulého století byla však stržena kvůli svému špatnému technickému stavu. Hned ve stejném roce tam však vznikla nová.

Rozhledna Štěpánka

V Jizerských horách stojí na vrchu Hvězda v nadmořské výšce 959 metrů kamenná rozhledna Štěpánka. Čtyřiadvacet metrů vysokou věž dokončili stavitelé v roce 1892.

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Štěpánka

Návštěvníci mohou ze Štěpánky dohlédnout na západní Krkonoše, k přehradě Souš i hoře Jizera. Výletníci se sem obvykle vydávají v rámci pěšího výletu, k rozhledně je ale také možné dojet autem.

Langova rozhledna

Dřevěná a 15 metrů vysoká Langova rozhledna stojí v nadmořské výšce 620 metrů na kopci Hrby. Ten je na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Rozhledna nabízí panoramatickou vyhlídku ze čtyř výškových úrovní.

Foto: Profimedia.cz

Langova rozhledna

Ve vrchním patře Langovy rozhledny probíhají romantické večeře a dokonce i komorní svatební obřady. Je odsud vidět na Orlickou přehradu, zámek Orlík, Novohradské hory, Středočeskou pahorkatinu a další místa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám