Hlavní obsah

Paříž plánuje lyžařské středisko s celoročním provozem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubajská megalomanie inspirovala pařížskou radnici. Ta teď vítá investory, kteří by na okraji města vybudovali sjezdovku s celoročním provozem. Stejně jako v turisty hojně navštěvovaném městě Spojených arabských emirátů bude svah uvnitř obří haly a celoročně klimatizován na mrazivé teploty umožňující ideální lyžařské podmínky. Projekt má stát 50 miliónů eur (asi 1,4 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

V Paříži možná vznikne nové lákadlo pro turisty sportovce.

Článek

Nizozemská společnost Snowworld začala s pařížskou radnicí jednat o výstavbě obří haly na umělém kopci ve čtvrti Elancourt v departmentu Yvelines na západě Paříže. Podle listu Le Figaro je svah vysoký 230 metrů a měl by nabídnout sjezdovku dlouhou zhruba 320 metrů. Kromě toho budou součástí centra také vyhlídková restaurace, sedačková lanovka a tříhvězdičkový hotel.

„Elancourt by se mohl stát skutečným lyžařským střediskem, které by mohlo pojmout až 300 tisíc návštěvníků ročně a mít obrat kolem 17 miliónů eur,“ píše zpravodajský server Le Point.

Starosta čtvrti Jean-Michel Fourgous nápad vítá: „Komplex by mohl vytvořit 200 pracovních míst. Ten kopec není už 30 let využívaný. Je to nádherná lokalita, která poskytuje převýšení a potřebný reliéf, nabízí se přímo ke sportovnímu využití.“

Jenže lyžování v červenci na kraji Paříže nebude laciné. Pokud centrum vznikne a své brány otevře, milovníci sjezdovek si budou muset nachystat 52,5 eura (asi 1500 korun) na ski pas. Celodenní vstupenka na svah v nákupním centru Mall of Emirates v Dubaji přitom vyjde v přepočtu na tisícovku.

Foto: Profimedia.cz

Lyžování v dubajském obchodním centru je oblíbenou turistickou atrakcí.

Projekt má ale také množství odpůrců. Nápad se nelíbí řadě místních, kteří touží spíš po klidu než rušném turismu. Odsuzují ho také ekologové, podle nichž vážně poškodí přírodu a sníží druhové bohatství rostlin a živočichů v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám