Hlavní obsah

Tleskání po přistání? Otravuje, nepotěší

Novinky, Klára Fischleinová

Nový průzkum odhalil, že jednou z věcí, která americkým cestujícím v letecké dopravě nejvíce vadí, je nedostatečný prostor na nohy i vysoké letištní poplatky. Dlouhodobě iritujících faktorů je ale při cestě letadlem podstatně více. Mimo jiné jde i o tleskání po úspěšném přistání.

Foto: Profimedia.cz

Stovky pasažérů letadel si stěžují na bezohledné chování ostatních cestujících. Ilustrační snímek.

Článek

Celých 38 procent z více než 2000 Američanů si v průzkumu odhalujícím negativa cestování letadlem stěžovalo na málo místa mezi jednotlivými řadami sedadel. To způsobuje nepříjemně úzký prostor na nohy. Většina pasažérů by ale nebyla ochotná si za větší prostor připlatit, pokud ano, tak maximálně částku pod 25 dolarů (v přepočtu necelých 500 korun). Během mezinárodních cest se hranice potenciálního příplatku zvedla na 50 dolarů, v korunách na necelou tisícovku.

Průzkum probíhající na cestovatelském portálu TripAdvisor.com dále odhalil, že někteří Američané volí leteckou společnost mimo jiné i podle toho, jestli nabízí přístup k internetu. Rozšířil se také zájem o tiché zóny. Více peněz by za sedadla v těchto částech letadla zaplatilo až 63 procent Američanů, kteří se průzkumu účastnili.

Sundat brýle i čepici

Kromě otlačených kolen z nedostatku místa na nohy dlouhodobě rozčilují pasažéry také okamžiky, které zná asi každý, kdo někdy na palubě letadla cestoval. Některé z nich jmenoval britský deník Telegraph v průběhu loňské letní sezóny. Ve čtenářských příspěvcích si tehdy lidé stěžovali na halasící děti a rodiče, kteří se je nesnaží utišit. Otravné se cestujícím také zdají děti, které běhají v uličkách nebo kopou do sedadla před nimi.

V aspektech, na něž si pasažéři letadel postupně vypěstovali alergii, se objevili také spolucestující s kšiltovkou nebo slunečními brýlemi nasazenými na očích během letu, lidé, kteří hlasitě překřikují bezpečnostní instrukce i ti, kteří po přistání tleskají pilotovi nebo okamžitě zvedají telefon a volají svým blízkým. Hygienickou stížnost vznesli cestující na znečistěné toalety a umyvadla. Neoblibu si vysloužily také noční lety a sedadla u stěny v prostoru mezi okénky.

Anketa

Která ze zmíněných situací vám leze při cestě letadlem nejvíce na nervy?
Hlučné děti
63,5 %
Nepohodlná sedadla
26,9 %
Telefonní hovory ostatních cestujících
1,2 %
Špinavá toaleta
1,6 %
Noční let
0,4 %
Žádná
3,6 %
Všechny
2,8 %
Celkem hlasovalo 34071 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám