Hlavní obsah

Obří letiště v USA mohou přejmenovat po homosexuálním aktivistovi

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Stejně jako se pražská Ruzyně nedávno přejmenovala na Letiště Václava Havla, změní svůj název možná i Mezinárodní letiště v San Francisku. Letos na podzim k němu případně přibude jméno Harveyho Milka. Ten byl prvním kalifornským otevřeně homosexuálním politikem ve veřejné funkci. Právě na místní radnici byl v roce 1978 zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na letiště přiléhající k San Francisku.

Článek

Připojení jména Harveyho Milka k názvu sanfranciského letiště navrhl loni v listopadu David Campos. Ten působí mimo jiné jako člen Metropolitní dopravní komise, kde reprezentuje San Francisco. Pokud bude jeho návrh schválen, změna názvu letiště proběhne nejspíš letos na podzim.

Místní letiště by se tak stalo prvním na světě, které by neslo jméno po homosexuálně orientovaném politikovi. Milkův synovec Stuart to považuje za možný politický krok kupředu. Podle něj by přejmenování letiště bylo povzbuzení pro mladé lidi žijící v zemích, kde je homosexualita nelegální. Britský deník The Telegraph uvádí, že sanfranciské letiště přijímá lety z 68 takových států.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní politická postava Harveyho Milka se možná dočká oficiálního uznání.

Skrze sanfranciské letiště otevřené v květnu 1927 cestuje ročně přibližně 40 miliónů lidí. Je dvacátým největším na světě a jedním z nejvytíženějších v USA. V posledních 12 letech tudy prošlo nejvíce cestujících v roce 2000. Jejich počet se tehdy pohyboval nad hranicí 41 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám