Hlavní obsah

Unikátní kruhové domy pojaly celé klany čítající až 800 lidí, dnes je chrání UNESCO

Novinky, Lucie Poštolková

Už od pradávna se museli obyvatelé čínské provincie Fu-ťien bránit proti nájezdníkům a přírodním živlům. Číňané jsou však národem učenlivým, a jak z historie víme, přicházejí s různými vynálezy. Mezi nimi je i stabilní kruhový dům pro rodinné klany - Tchu-lou.

Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou byly postaveny důmyslně tak, aby chránily nádvoří a zdejší obyvatele.

Článek

Tchu-lou se začaly stavět v 15. století a poslední stavby pocházejí z 20. století. Do současnosti se zachovalo 46 budov. Leží ve vnitrozemí asi 120 kilometrů od Taiwanské úžiny obklopené rýžovými, čajovými a tabákovými poli.

Hliněné domy mají většinou kruhový základ, ale najdou se i výjimky se čtvercovými půdorysy. Uvnitř žije maximálně 800 lidí.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou

Tchu-lou byly postaveny důmyslně tak, aby chránily nádvoří a zdejší obyvatele. Všechna velká okna směřují do středu, ven mohou lidé vykukovat jen malými okny, a to jen od druhého patra. Budovy mají jeden jediný centrální a dobře bytelný vchod.

Během válek se sem stahovali lidé z okolí. Bandité a výtržníci tak neměli žádnou šanci. Obyvatelé tu drželi stráž, proti požáru měli připravené speciální zařízení, které přivádělo vodu z nádrže nad dveře, jež museli bránit.

Uvnitř bydlí celé klany. Domy fungovaly i jako vesnické jednotky. Říkalo se jim "malé království pro rodiny" nebo "hemžící se městečko."

Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou

Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou

Vyznačují se vysokou zdí s taškovou střechou a zavěšenými okapy. Nejkomplikovanější stavby pochází ze 17. a 18. století. Budovy se rozdělovaly mezi rodiny vertikálně, které tak měly v každém podlaží dvě až tři místnosti. Ač to tak z venku nevypadá, uvnitř byly zařízeny pohodlně a bohatě zdobené.

Tyto stavby jsou často popisovány jako výjimečné příklady stavitelské tradice a funkčnosti, která ilustruje příkladný typ kolektivního bydlení a obranné organizace. Navíc jsou harmonicky zasazeny do okolního prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou

Na seznam světového dědictví UNESCO bylo Tchu-lou zapsáno 8. července 2008. V současnosti se budovy staly oblíbenou turistickou destinací. Stále tu žije na 300 původních obyvatel z etnika Hakka, což je přibližně 60 domácností.

Foto: Profimedia.cz

Tchu-lou

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Putování za hvězdami v zemi nikoho

Kvůli velkému světelnému znečištění si mnozí z nás jen matně vybavují, jak vypadá obloha posetá hvězdami. Fotograf Brad Goldpaint se s tím nechtěl smířit...

Výběr článků

Načítám