Hlavní obsah

Jak cestovat s přáteli, abyste se po pár dnech nezabili

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozepře nad večerním programem, výběrem muzea nebo diskuze nad pokračováním v cestě při silném větru a dešti, může ohrozit náladu celé výpravy. Cestování ve dvou nebo ve větší skupince přátel se může stát i noční můrou a dokonce ukončit leckterá přátelství. Podívejte se na tipy, kterými lze předejít leckterým nedorozuměním při cestování.

Foto: Profimedia.cz

Vyberte si přítele, se kterým si můžete užívat různé situace.

Článek

Ve vlaku sedí parta znuděných přátel, asi se pohádali kvůli ponorce, která na ně přišla. V Česku si lehce poradíte. Ale pokud se ocitnete s batohy na zádech na poloprázdném irském pobřeží za silného deště, hůře se pak domlouváte, jestli pokračovat v cestě, nebo zachránit aspoň část věcí a postavit stany. Jsou krizové chvíle, kterým lze předejít, anebo se na ně alespoň z části připravit.

Než vyrazíte na cestu, zkuste si projít následujících devět bodů, které doporučuje Lonely Planet. Dopředu tak můžete zjistit, jestli jste kompatibilní.

1. Přirozený výběr

Spontánnost během cestování je sice báječná věc, ale ne až tolik při výběru společníka. Vyberte si přítele, se kterým si můžete užívat různé situace. Nestává se to sice příliš často, že by někdo na někoho ječel. Ale vzít si s sebou někoho cizího, může znamenat nakonec výlet plný disharmonie. Znáte svou kamarádku dostatečně? Nechová se váš kolega v práci jinak než ve svém volném čase? Zvládne vaše nová přítelkyně stanovat i za silného větru a deště?

Než se s někým vydáte na větší akci typu dvoutýdenní dovolená, je užitečné vyjet si někam jen tak na víkend. Uděláte si tak lepší obrázek o tom, co bude a naopak nebude fungovat.

2. Nastavte si svá očekávání

Další důležitou otázkou je, jak si představujete společný výlet. Jako pohodovou dovolenou? Spojíte to s pracovní cestou? Chcete poznávat architekturu nebo radši budete vyhledávat dobrodružství? Nebo se budete chtít jen tak válet na pláži?

Pokud je jeden z vás akčnější a chce všechno vidět a druhý raději odpočívá v bočních kavárnách, napětí vyvstane velmi rychle. A už jste viděli cestovat společně dva šílence dohromady? Nastává chaos. Dopředu se domluvte, čeho byste chtěli na své cestě dosáhnout a domluvte se s vaším potencionálním kopilotem.

Foto: Profimedia.cz

3. Rozpočet

Mnoho dobrých vztahů zaskřípe, když cestovatelé stojí v silném dešti na rušné ulici tři kilometry od hostelu. První by raději ten kus došel, aby ušetřil 35 korun za autobus, a druhý chce být co nejdříve v suchu. Například Martin při putování po Pálavských vrších šetřil na jídle až tak, že čtvrtý den Sylva už nevydržela a vybuchla, že třetí snídani bez teplého čaje už nevydrží. Přitom se na teplém čaji mohli v klidu dohodnout předem.

Než začnete plánovat, domluvte se na oboustranných potřebách, prioritách a finančních prostředcích, které budou na ubytování, stravu a dopravu.

4. Rozděluj a panuj

Je naprosto v pořádku rozdělit si úkoly, podle toho, co ostatní raději obstarají. Jen je třeba být ohleduplný vůči všem ve skupině. Nelibost roste rychle, i když se plán jídla podřizuje příliš jedné osobě než podle ostatních. Ve skupince putujícím Norskem držel kasu Olda, aby se ušetřilo, odmítal variantu přespání v hostelu. A tak hádka s Markétou a Štěpánkou byla nevyhnutelná, třetí noc v promočeném stanu už nehodlaly podstoupit.

Foto: Profimedia.cz

5. Noc a den

Zkoušeli jste se druhých ptát na jejich denní režim? Noční sovy budou večer v chatce budit šramocením ranní ptáčata, která pak budou ráno stát nad vystresovanými sovami balícími si své věci. Poklepávat prstem na hodinky a lamentovat nad tím, že už jste měli být dávno někde jinde.

6. Buďte ohleduplní

Poté co si najdete správnou skupinu přátel nebo parťáka, je potřeba být trochu tolerantní. Buďte ohleduplní a nezapomínejte na možnou únavu či náladu vašeho kamaráda či kamarádky. Je potřeba vždy vyvažovat potřeby všech. Neokupujte koupelnu jen pro sebe příliš dlouho, buďte také vstřícní. Ale nezapomínejte si cestu také správně užívat.

7. Improvizace

Pokud si nastavíte program cesty, nebojte se improvizovat. I když máte dohodnuté vše přesně do puntíku, není to nedotknutelné. Zároveň se připravte, že může zaúřadovat i vyšší moc, jako jsou počasí, doprava či nemoc. A všechno může být rázem jinak.

Foto: Profimedia.cz

8. Ponorka

Nebojte si udělat jeden den podle svých představ. Odpočinout si od sebe. Vyhnete se tak společné ponorce. Každý si může udělat svůj program a večer se spokojeně všichni potkáte v kempu. Důležité je nebrat to jako něco fatálního, co trhá skupinu, ale využít toho a respektovat se vzájemně.

9. Plán

Součástí společné cesty je také určitý plán. Když se na něčem dohodnete, měli byste se snažit to splnit. Je to také otázka určité spolehlivosti, bez které se na cestách se svým přítelem či přáteli neobejdete.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám