Hlavní obsah

Moravskoslezský Cimrman, Franta Šiška, má svou sochu. Odhalil ji Nohavica

Právo, Denisa Telaříková

Úplně první ročník Vozatajských závodů v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku zahájila obec ležící v Těšínských Beskydech velmi významnou událostí. Odhalila sochu slavného místního rodáka Franty Šišky, o jehož cestě do televizní soutěže Milionář napsal píseň, která se stala velmi populární, Jaromír Nohavica.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jaromír Nohavica odhalil v sobotu v Dolní Lomné sochu slavného místního rodáka Franty Šišky, kterého lidé srovnávají s Cimrmanem.

Článek

Jaromír Nohavica také přijel v sobotu do Dolní Lomné dřevěnou sochu vyrobenou místním řezbářem Leszkem Sikorou slavnostně odhalit.

„Praha má Cimrmana, my zase Frantu Šišku. Rozdíl je ale v tom, že Cimrman je vymyšlený, kdežto Šiška žije a u nás,“ prohlásil hned na úvod před stovkami shromážděných lidí ostravský písničkář a hned je upozornil na to, co socha Šišky drží v pravé ruce. „Je to právě ta stokoruna, která Šiškovi zůstala po návratu z Prahy, kde v Milionáři vyhrál tisícovku. Stovku následně dal jako příspěvek na chudé, „bo Ostrava je region razovity“,“ usmíval se Nohavica.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jaromír Nohavica na Vozatajských závodech v Dolní Lomné

Starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová upozornila, že Franta Šiška jejich obec proslavil v celé republice. „Každý teď ví, kde je Dolní Lomná a že zde mají lidé dobré srdce. Obecní úřad zavalily dotazy, kde že Franta Šiška bydlí a jak ho zastihnou. Proto jsme se rozhodli, že odhalíme jeho sochu u našeho Lomňanského muzea, aby jej lidé vždy zde zastihli,“ vysvětlila starostka.

Nohavica ještě dodal, že by tato socha měla přinést i do tohoto regionu novou tradici. „Dokážu si představit, že jako když ženy toužící po dítěti jezdí hladit pindíka soše ve Františkových Lázních, tak by lidé mohli přijíždět hladit stokorunu, kterou drží socha Franty Šišky zde v Dolní Lomné. A jak už jsem řekl, tak do roka a do dne se jim splní sen a stanou se z nich boháči,“ řekl Nohavica a nezapomněl před sochou s harmonikou zazpívat milionářský song.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Čeští i zahraniční závodníci na jednospřežích museli například zručně kličkovat mezi balíky slámy a kužely. Diváci je odměňovali potleskem.

Kromě odhalení sochy dolnolomňanského rodáka si zde několik tisícovek lidí mohlo v sobotu užít také první ročník Vozatajských závodů. Utkali se na nich špičkoví čeští i zahraniční závodníci v jednospřežích, dvojspřežích a čtyřspřežích. Závodníci museli projet ve správném pořadí a ze správných stran mezi kužely, balíky slámy nebo dřevěným altánkem. Inspirací k uspořádání vozatajských závodů našla Dolní Lomná ve své historii. Po dlouhou dobu se totiž místní lidé živili nejen salašnictvím, ale také povoznictvím. „Nejvíce pak od 30. let 19. století až do poválečné doby,“ upřesnila starostka.

Kromě Lomňanského muzea a sochy slavného rodáka Franty Šišky mohou turisté v okolí Dolní Lomné nalézt divoký prales Mionší.

Reklama

Výběr článků

Načítám