Hlavní obsah

Ohnivá krása vodopádu na žulové skále Yosemitského národního parku

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda je mocná čarodějka. Vytváří obrazy a situace, které doslova berou dech. Mezi takové jistě patří i přírodní úkaz vodopádu Horsetail v Yosemitském národním parku, jedno z nejfotografovanějších míst na světě. Pokud je dostatek vody a dobré světlo, vypadá vodopád spíš jako padající hořící láva.

Článek

Vodopád Horsetail v americkém Yosemitském parku je známý díky oranžové záři zapadajícího slunce, které doslova mění jeho strukturu. Přihlížející jej popisují jako hořící vodopád či jako padající lávu. Tento jev se vyskytuje pouze při západu slunce, a jen ve druhé polovině února.

Fotografové míří za úlovkem 

Horsetail přepadává na východní straně žulové skály El Capitain. Jeho délka je 305 metrů. Východní strana je ideální pro fotografy, kteří se snaží zachytit jedinečný okamžik.

V národním parku se nachází řada vodopádů, ideální prostředí vytváří kolmé stěny, ledovcové stupně a visutá údolí. Mezi nejvyšší vodopády patří Yosemite se svými 739 metry, který je zároveň nejvyšším v Severní Americe.

Yosemitský park zasahuje plochou 3081 km² do okresů Toulomne, Mariposa a Madera na východě střední Kalifornie. Ročně navštíví park v horách Sierry Nevady okolo 3,5 miliónu lidí.

První železniční spojení zde bylo vystavěno roku 1907. Přírodní park byl za národní prohlášen už v roce 1890 a v roce 1984 zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám