Hlavní obsah

České hrady a zámky navštívilo letos více českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobývání hradu, svatby, historický tanec nebo hudební slavnosti. Tím vším lákaly v končící sezóně hrady a zámky v Česku turisty. Většina akcí tak byla zaměřena na domácí návštěvníky. V době ekonomické recese to totiž byli hlavně oni, kdo sem zamířili.

Článek

Díky tomu nepocítily výrazný pokles zájmu turistů ani západočeský vodní hrad Švihov či hrad a zámek Horšovský Týn. „Přibylo víc Čechů na úkor zahraničních návštěvníků,“ zkonstatoval Jan Rosendorfský, kastelán z Horšovského Týna. „Pro mne osobně je velice příjemným zjištěním, že ani v době krize lidé na české památky nezapomněli. Odpustili si Maltu nebo Krétu a raději vyrazili na český hrad,“ dodal.

Na vodní hrad Švihov zamíří podle jeho kastelána Lukáše Bojčuka ročně asi 32 až 38 tisíc návštěvníků. „Letos se budeme pohybovat zřejmě u spodní hranice,“ dodal Bojčuk.

Dobrou návštěvnost hlásí i ústecký hrad Střekov. V této sezóně dokonce hrad navštívilo více lidí než loni, čeští turisté ale vytlačili ty zahraniční. Zabraly u nich letošní novinky; zpřístupnění Rytířského sálu a hlavně Střekovské hudební jaro. Obrovský zájem pak byl také o pohádkové neděle, kam měly děti vstup zdarma.

Zatím nepříliš známému zámku Loučeň na Nymbursku i v době krize návštěvníků rapidně přibývá. „Program máme koncipovaný tak, že se sem mohou lidé vracet několikrát za sezónu. Prohlídka není stále stejná, ale přizpůsobuje se různým příležitostem a ročním obdobím. Také máme připravená témata pro školy,“ vysvětloval zájem o Loučeň její programový manažer Jiří Senohrábek. Zatímco vloni sem přišlo 72 tisíc lidí, toto číslo se podařilo překonat už v září a na konci roku očekávají celkem 95 a možní i 100 tisíc návštěvníků.

Jezdí méně Němců

Hůře dopadl státní zámku Duchcov na Teplicku – návštěvnost je tady letos v porovnání s loňskem o zhruba o 15 procent nižší. Podle kastelána Petra Horáka za to může vedle nepříliš vydařeného letního počasí především přetrvávající finanční krize.

„Ubylo hromadných zájezdů z německého Saska,“ řekl Právu kastelán zámku, ve kterém svého času pobýval známý benátský dobrodruh a kavalír Giacomo Casanova. Propad návštěvnosti ve srovnání s loňskem zaznamenala také neoblíbenější památka Karlovarského kraje hrad Loket. „Do dnešního dne jsme měli přibližně 80 tisíc návštěvníků, což je o pět tisíc lidí méně než loni za stejné období,“ řekl Právu jeden z pracovníků hradu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Vodáci sjíždějící Vltavu jsou od jara do podzimu hojnými návštěvníky Českého Krumlova.

I největší jihočeské „taháky“ zámky v Českém Krumlově a v Hluboké nad Vltavou navštívilo méně lidí. „Sezónu přesto můžeme hodnotit jako velice úspěšnou. Loňský rok byl z hlediska návštěvnosti mimořádný. Letošní mírný pokles je v dané ekonomické situaci stejný úspěch,“ řekl kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

Úbytek návštěvníků zaznamenal i hrad Helfštýn na Přerovsku. „Zatímco loni na něj přišlo přes sto tisíc lidí, v letošní sezóně to bylo jen kolem 96 tisíc návštěvníků,“ řekla Právu vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová. Ta považuje nižší návštěvnost spíše za důsledek nepříznivého počasí.

Roste návštěvnost na Moravě

Ekonomická krize se také nijak neprojevila na zájmu o jihomoravské památky, lidí tady naopak přibylo. Na zámku v Lednici na Břeclavsku zaznamenali nejvyšší návštěvnost v kraji, zhruba 350 000 lidí, zatímco vloni jich bylo asi o 16 000 méně.

Přitom letos se vstupné zdražovalo o dvacet korun. Nově byla v Lednici zpřístupněna rozhledna na Apollónově chrámu. 

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.

Také Bouzov na Olomoucku se chlubí větší návštěvností oproti loňsku – loni sem přišlo přibližně 92 tisíc lidí, letos jich bylo o zhruba pět tisíc více. Tradičně oblíbené jsou na hradě prohlídky na motivy pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, která byla jednou z mnoha, které se na Bouzově natáčely.

„Nejvíce turistů ale přilákaly podzimní kostýmované večerní prohlídky nazvané Duchové a strašidla. Za šest večerů se jich zúčastnilo zhruba tři tisíce lidí,“ dodala Marková.

Anketa

Navštívili jste letos nějaký český hrad nebo zámek?
Ano, byl/a jsem na více než pěti památkách.
48,1 %
Ano, navštívil/a jsem dvě až čtyři památky.
28,2 %
Letos jsem byl/a jen jednou.
9,4 %
Ne
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám