Hlavní obsah

Čmeláci s evropskými vavříny

Právo, Lenka Hloušková

Je hrdinou zahrad. Češi po něm, a to bez nadsázky, šílí. Řeč je o obyčejném čmelákovi, jehož královny se právě teď probouzejí ze zimního spánku a hledají kvetoucí rostliny, aby se posilnily před zahnízděním. S jejich šířením jim třicet let pomáhají čeští vědci z Troubska. Nedávno za své úsilí získali prestižní evropskou cenu.

Foto: ZV Troubsko (2x)

Vysazením čmeláků na zahradu pěstitel jen získá. Při opylování květů jsou systematičtí, berou kus po kusu, úroda je pak vyšší. Z každého hnízda v průběhu roku odcházejí desítky nových královen, které osidlují okolí a zapojují se další sezónu do práce.

Článek

Čmeláci mají v krajině nezastupitelnou úlohu v opylování rostlin a květů. Ubývají přitom rychleji než včely. Zabíjejí je pesticidy, herbicidy. Zastavováním krajiny mizí jejich přirozené domovy: prázdné myší díry, ptačí, veverčí hnízda s teplodržným materiálem, kde mohou pečovat o potomky.

Na zvrácení nepříznivého stavu pracují v Troubsku ve Výzkumném ústavu pícninářském. Šlechtí čmeláka zemského (Bombus terrestris), který je pro Česko typický.

O tom, že se jim to daří, svědčí z poslední doby třeba prestižní cena European Bee Award. Převzali ji koncem roku v Bruselu. Porota ocenila propojení výzkumu s praktickým životem. Laikovi se to možná nezdá, ale podobný chov je skutečná věda.

„V laboratoři je nezbytné zajistit stálou teplotu okolo 27 stupňů Celsia a přibližně šedesátiprocentní vlhkost. Denně nebo každý druhý den se také musí čmelákům poskytnout dostatek pylu, který získáváme od včel, a cukerný roztok jako náhrada nektaru,“ vypočítávají odborníci. Pro zimování matek jsou zase nezbytná chladicí zařízení udržující stálou teplotu prostředí kolem čtyř stupňů.

Foto: ZV Troubsko

Než čmelák v laboratoři dospěje, trvá to dlouhé týdny.

V Troubsku obecně na přirozenost vsadili. Jejich svěřenci se neliší od divokých příbuzných.

„Tento způsob chovu však obnáší větší zátěž. Je nutné počítat s tím, že pouze asi tři čtvrtiny chovaných hnízd jsou nakonec vhodné k prodeji,“ shrnují vědci s tím, že není v jejich silách produkovat více „zboží“, i když je o ně zájem.

Vyprodáno za tři dny

Chcete i vy sympatické nájemníky z Troubska ubytovat? Pro letošek máte smůlu. „Je beznadějně vyprodáno… Chápeme, že jste se celý rok těšili, ale je opravdu zbytečné to zkoušet, volat či psát. Počet královen, ze kterých pro vás hnízda vychováváme, je daný již několik měsíců a náhradníky nebereme. Nevíme ani o nikom, kdo by začínající hnízda čmeláků nabízel,“ stojí na stránkách ústavu www.ceskycmelak.cz od začátku ledna.

Vyprodáno měli za tři dny. Loni „až“ v březnu. Aby zklamaní zájemci nesmutnili, nabízejí jim nyní alespoň manuál, jak královnu nalákat na zahradu. Stojí 150 korun, další stovka padne za poštovné. Na spřátelených stránkách www.zelenadomacnost.cz si zase můžete koupit prázdné úlky neboli čmeláčí budky či čmelíny. V mnohém připomínají ty ptačí, mají ale různé vychytávky, aby se v nich čmelákům líbilo.

A když ani jednu královnu přes vědecké rady nelapíte? Poznačte si v kalendáři první leden 2017. To začnou v ústavu přijímat nové objednávky. Podle požadované velikosti si na hnízdo připravte mezi 1000 až 2000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám