Hlavní obsah

Malý domek na kolečkách nabízí netušené možnosti využití

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé dny letos definitivně skončily a vy pořád přemýšlíte, jak by mohl vypadat přístřešek na zahradě, do jehož stavby by bylo dobré se příští rok pustit? Pokud máte rádi něco tradičního, ve venkovském stylu a jste milovníci dřeva, možná pro vás máme tu správnou inspiraci. Zahradní domek, který působí už na první pohled útulným dojmem, nese roztomilý název Pastýřova chatka.

Foto: Güte (12x)

Malý přístřešek na kolečkách je možné využít jako zahradní domeček pro děti, útočiště pro náctiletého, nebo třeba detašovaný hostinský pokoj.

Článek

Domeček ne nepodobný malé maringotce v leckterém divákovi evokuje vzpomínky na seriálový cirkus Humberto. Kladem je možnost využít jej ke spoustě účelů. Byl by z něj stejně tak hezký příbytek pro malé děti, nebo útočiště pro teenagera, jako hostinský pokojík pro návštěvy, co se už nevešly k vám do domu.

V mžiku se promění v příjemnou kancelář na zahradě, anebo jen v místečko, kde je příjemné posedět, když venku prší. Pak už jen stačí zatopit v maličkých kamínkách, otevřít si knížku a čekat, až se uvaří voda na kávu.

Foto: Güte

Pastýřovu chatku je možné v případě potřeby kamkoli převézt.

Foto: Güte

Interiér chatky tvoří malá světnička, do níž se vejde kuchyňská skříňka s kamínky, stolek, židlička a rozkládací pohovka.

Foto: Güte

Střecha spočívá na ručně vyrobených dřevěných obloucích.

Chatka, kterou vyrábí kanadská rodinná firma Güte, je celá vyrobena ze dřeva. Ačkoli mnohé kusy prakticky nikdy neopustí místo, kam je majitelé postaví, jsou pohybu schopné a díky tomu není k jejich stavbě třeba stavebního povolení.

Foto: Güte

Dvoudílné dveře umožňují větrání otevřením jen horní části, zatímco spodní zůstane zavřená.

Foto: Güte

Interiér má všude dřevěné obklady i dřevěnou podlahu.

Foto: Güte

Zajímavým dojmem působí dřevěné osmihranné okno.

Přístřešek je prakticky celý ze dřeva. Veškeré části jsou natřené třemi vrstvami ochranných laků a barev tak, aby byl celek po desetiletí schopen odolávat nepříznivému počasí, ovšem zároveň aby zůstal zachovaný přirozený vzhled původního dřeva.

Chatka je tepelně izolovaná a nechybí ani voděodolná vrstva propouštějící ven páry. Díky ní interiér může volně dýchat a nehromadí se v něm nadbytečná vlhkost. Střecha a některé další prvky (například schůdky) jsou ze dřeva červeného cedru, okenní rámy jsou z bílého dubu.

Foto: Güte

Stoleček stačí na večer sklopit, aby se dalo pohodlněji přistupovat k loži.

Foto: Güte

Na rozkládací lůžko se snadno vejdou dva lidé.

Foto: Güte

Na den se pohovka složí. Peřiny a polštáře přijdou do zásuvek pod ní.

Zajímavým nápadem jsou dveře tzv. holandského typu, jejichž vrchní část se může otevírat nezávisle na spodním dílu. Na rozdíl od jiných minipřístřešků, tato chatka nemá spaní umístěné na loftu. Autoři je vyřešili rozkládacím gaučem. Skládací je rovněž stoleček, který stačí na noc sklopit ke stěně.

Foto: Güte

Uspořádání se složenou postelí

Foto: Güte

Uspořádání s roztaženou postelí

Při stavbě podobného přístřešku je dobré dopředu promyslet eventuální připojení k infrastruktuře. Autoři chatky doporučují veškeré tzv. „off grid“ elementy umístit tak, aby nebyly na očích a přitom byly kdykoli dosažitelné.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Chatka tak může být doplněna solárními panely, kamínky pro vytopení nebo uvaření a vodu lze čerpat ze skrytého zásobníku. Ovšem pro navození té správné romantiky nikdy není od věci sáhnout po staré dobré petrolejce a škrtnout zápalkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Želví roubenka sklízí zasloužený obdiv

Se svým dílem se nám pochlubil kolínský čtenář Jiří. Pro své dvě suchozemské želvy postavil venkovní příbytek, a protože je pečlivý, dal si na něm opravdu...

Výběr článků

Načítám