Hlavní obsah

Jak zabavit děti na zahradě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou tu a děti se už nemůžou dočkat. Až se vrátí z letních táborů a nejrůznějších pobytů, budou dovádět na zahradě. Máme pro vás tipy, čím je můžete zabavit.

Foto: ALBI

Kuželky zabaví na zahradě i čtyřleté dítě. Stačí najít rovný plácek a hra může začít. Vrhá se házecím kolíkem na očíslované kolíky. Kdo je nejblíž, tomu se body zapisují a sčítají. Kuželky jsou ručně vyrobené z borovice, cena v dřevěné bedýnce 999 Kč.

Článek

Zahrada přátelská k dětem nemusí být finančně náročná. Stačí jim vymezit rovný kus trávníku, kde by mohly sportovat, kopat do balónu, hrát badminton, kuželky.

Skvělým zpestřením je i stan nebo menší týpí (mezi stromy natažená plachta), které nabudí dětskou fantazii.

Foto: OBI

Dětská zábavná sestava, kterou lze snadno přenést, ocení všichni malí. Skládá se z domečku s otevíracími dveřmi, skluzavky a zadního žebříku, po kterém se leze nahoru. Rozměr 189 x 160 x 104 cm. Cena 6999 Kč.

Menší děti si vyhrají na jednoduchém pískovišti, vhod jim bude i houpačka nebo klouzačka. Třešničkou na dortu snad pro každé dítě je trampolína nebo koupací bazének.

Trampolína na vrcholu obliby

Děti potřebují pohyb, rády skáčou a trampolínu přímo milují. Takovou zábavu uvítají i rodiče: děti jsou v dohledu na jednom místě, snadno je zkontrolujeme z terasy od rozečtené knihy a navíc se i my vyřádíme.

Foto: KETTLER

Trampolínka o průměru 120 cm vhodná na menší zahradu nebo dřevěnou terasu. Pro bezpečnost je dobré kolem trampolíny umístit dopadové pryžové desky. Cena trampolínky 1590 Kč.

Při výběru trampolíny je zásadní její velikost. Ujasníme si, kolik dětí ji bude najednou užívat a zda se vejde pohodlně na zahradu. Určitě by trampolína neměla zabrat celou zelenou plochu, na které je možné si hrát. Také musíme najít bezpečné místo, kde je rovný povrch a je na trampolínu dobrý výhled. Ideální stanoviště je v polostínu.

Oblíbený průměr rodinné trampolíny je 426 cm (pozor, nejde přímo o průměr skákací plochy, určité místo zaberou pružiny, krycí plocha), s nosností 120 kg. Výška trampolíny je až 150 cm a má pro bezpečnou stabilitu osm opěrných noh. Cena se pohybuje přes 7000 Kč.

TIP: Kdo nechce tolik investovat, může pořídit malou trampolínku pro jednoho o průměru 120 cm, která je nízká, a když se z ní vyskočí na trávu, dítě se nepotluče. Pro jistotu však lze kolem skákadla umístit i tzv. dopadové pryžové desky o velikosti 100 x 100 cm.

Foto: BRIGGS AND STRATTON

Malé děti moc rády pomáhají dospělákům a napodobují jejich činnosti. Pořiďme jim tedy zahradní výbavu, aby mohly „sekat“ trávník a udržovat ho na ježka.

Při nákupu jakékoliv trampolíny hlídáme, zda je výrobek certifikovaný. Důležitá je u velké trampolíny i ochranná síť, která brání možnému pádu mimo skákací plochu.

Výšku sítě volíme bez obav okolo 3,5 m, protože skákat můžeme klidně i do výšky 2 m. Pečlivě si prohlédneme detaily šití a spojů, zipy, materiál poutek apod.

Atrakce je nikdy neomrzí

Základem zábavy na zahradě je pískoviště a houpačka. Platí, že jednotlivá stanoviště máme blízko sebe, ale zároveň se na nich nesmí děti omezovat: houpačka nemá narážet do dítěte na prolézačce, u pískoviště apod.

Foto: VLADEKO

Děti získají obratnost, když budou šplhat, skákat a prolézat. Jsou šikovné, není třeba se o ně bát. Monkey sestavu z kolekce Jungle Gym budou na zahradě milovat.

Pískoviště

Je dobré situovat pískoviště do polostínu, protože na něm děti, když se zaberou do stavění báboviček, stráví i několik hodin. V případě, že není poblíž strom, nezapomeneme nad hrací plochu postavit otáčecí slunečník.

Foto: KETTLER

Pískoviště je pro dítě do tří let celý svět. Staví hrady z písku a nekonečné bábovičky, a proto nesmí v naší zahradě chybět. Nezapomeneme na horní pevný kryt či plachtu. Cena 2990 Kč.

Kostru pískoviště může šikovný tatínek vyrobit, ale není problém ji koupit. Oblíbený je rozměr 1,5 x 1,5 m s výškou 30 cm. Rozhodně se vyplatí myslet na pevný kryt, pevnou nebo síťovanou plachtu.

Cena dřevěného pískoviště s poklopem se pohybuje kolem 1300 Kč. Za plastové, třeba ve tvaru mušle, které je určeno pro menší děti a snadno se přenáší z místa na místo, zaplatíme cca 500 Kč. Designově zajímavější modely stojí kolem 2000 Kč.

Houpačka

Další atrakce, kterou děti milují. Dříve se prostě zavěsila na silnou větev stromu a pod ní byla tráva. Pořád to funguje a je to levné.

Dnes jsou obvykle houpačky součástí větší sestavy, třeba i se skluzavkou, dřevěným domečkem a prolézačkou. Prvků na hraní je nepřeberné množství, stačí si vybrat podle velikosti, nabízených možností a ceny.

Foto: VLADEKO

Kdo má dvě děti, musí pořídit dvě houpačky, jinak budou rozbroje. Pevná houpačka pro dva stojí 6900 Kč a děti se na ní vyřádí najednou.

Obyčejná závěsná houpačka s přední ohrádkou stojí do 300 Kč, velké sestavy zhruba od 5000 Kč podle velikosti a typu vybavení.

Foto: KETTLER

Houpání se nikdy neomrzí, takhle ve dvou je to legrace mnohem větší. Vhodné pro děti do 5 let, cena 1990 Kč.

Jednoduchá houpací sestava s kostrou a dvěma houpačkami vedle sebe (určitě nezbytné v případě dvou dětí v rodině) nás vyjde cca na 3000 Kč.

Ohlídejte bezpečí dětí

Zajistíme bezpečně studnu, opatříme bazén uzamykatelným zastřešením, ohraničíme malá jezírka.

Zkontrolujeme zahradní domek. Otevřené pytle s hnojivem nebo volně položené nářadí, stejně jako elektrické stroje jsou nebezpečné.

Rovněž zkontrolujeme, zda na pozemku nerostou jedovaté rostliny. Nebezpečné jsou: tis červený, ptačí zob, oleandr, vistárie (má jedovaté plody), cesmína, náprstník, konvalinka, hyacint, narciska, rebarborové listy, bobkovišeň.

Velké dřevěné sestavy pak stojí od 10 000 Kč podle vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám