Hlavní obsah

Klasické slaměnky na zahradě

Novinky, P. Gajdoštin, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z našich zahrad se už skoro vytratily. To je ale škoda, jsou přece tak půvabné.

Článek

Květiny k sušení nezažívají v posledních letech své nejlepší časy. Příčin tohoto stavu může být mnoho. Dovoz levné „exotické sušiny“ z asijských zemí, určitá námaha při pěstování, sklizni i sušení, kratší životnost a nutnost vazby každý rok obnovovat.

Určitě se ale blýská na lepší časy. V sortimentu je spousta relativně nových druhů, které lze pěstovat z přímých výsevů – světlice batvířská, černuchy, ostrožky, prorostlík, řeřicha, laskavce…

Znáte ale to rčení – „nezapomínej pro nové přátele na ty staré“. Neopomíjejme ty slaměnky našich babiček, které v létě zdobily zahrádky venkovských usedlostí a v zimě ve vázičkách světnice. Vynikají takzvaným suchomázdřitým květenstvím, které šustí již v čerstvém stavu. K sušení jsou prostě předurčeny.

Slaměnka – smil listenatý (Helichrysum bracteatum, nově Bracteanthe)

Tato původně australská rostlina je citlivá na mráz a v našich podmínkách se dá pěstovat pouze jako letnička. Keříčkovité rostliny jsou olistěné střídavými kopinatými listy. Vrcholová soukvětí jsou uzavřena v suchomázdřitém zákrovu.

Typické zahradní slaměnky dorůstají do výšky kolem jednoho metru a vyžadují proto na zahradě teplejší, před větrem chráněné místo. Odrůda BUNTER BIKINI se vyznačuje nižším vzrůstem, do 30 cm, a pevnými kompaktními keříky. Krásně vynikne i na okraji záhonu, který zdobí svými květy po dlouhou dobu. Její soukvětí lze sušit stejně jako je tomu u vysokých odrůd, musíme se pouze spokojit s kratšími květními stopkami.

Květy k sušení řežeme ve stadiu malého poupěte, tehdy, když se otevřou první dva až tři kruhy suchomázdřitých listenů. Pro většinu rostlin z čeledi astrovitých je typické, že květ v průběhu sušení dál dozrává. Větší poupata se proto po usušení rozvinou do plně otevřeného květu. Pokud sklidíte plně otevřený květ, často se v něm v průběhu sušení vyvinou semena a květenství se pak rozpadá.

Do rodu Helichrysum jsou řazeny i dvě zřídkavěji pěstované slaměnky – Helichrysum cassinianum s drobnými růžovými květy a Helichrysum subulifolium (Schoenia filifolia) s květy jasně žlutými. Jejich jemné drobné kvítky vyniknou hlavně v detailech, v menších aranžmá nebo ve vypichovaných obrázcích.

Smilek růžový (Helipterum roseum, nově Acroclinium roseum)

Nesmrtelka je staré české označení této rostliny a skutečně odpovídá trvanlivosti jejích květů. 30 - 40 cm vysoké, jemně olistěné stonky nesou vrcholová květenství v bílé nebo růžové barvě. Původní barva středu květenství je žlutá, nové kultivary ale mají barvu středového terče černou, výrazně kontrastující se zákrovnými listeny.

Pěstování slaměnek a smilků zvládne i začátečník. Semena vyséváme koncem března ve skleníku a mladé rostlinky vysazujeme po přepikírování na záhon v polovině května. Všechny slaměnky upřednostňují teplé slunné místo a dobře propustnou půdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám