Na úvod naší návštěvy Viktor Černý vysvětluje: „Můžete postavit sebelepší stavbu, ale uprostřed sídliště nebo na samotě bez infrastruktury se ztrácí její hodnota.“

Vstupní hala je prosvětlena prosklenými dveřmi ze dvou stran. Vzdušnou atmosféru podporují i velká zrcadlová plocha vestavěné skříně a otevřené ocelodřevěné schodiště.

Vstupní hala je prosvětlena prosklenými dveřmi ze dvou stran. Vzdušnou atmosféru podporují i velká zrcadlová plocha vestavěné skříně a otevřené ocelodřevěné schodiště.

Investor, který dnes pracuje v užším vedení společnosti působící v oblasti stavebnictví a architekturou se zabývá spíše nárazově, vtiskl svůj cit pro výraz a umělecké řešení prostoru do stavby, o níž snil už od dětství.

„Vždy jsem chtěl pro svou rodinu postavit dům a představu, jak má vypadat, jsem měl hned od začátku. Inklinuji k moderní architektuře, a tak jsem preferoval jednoduchou stavbu s funkcionalistickými principy. Mám rád prostředí, kde jsem vyrůstal, a je skvělé, že v něm mohou vyrůstat i mé děti. Máme výhled do lesa a zároveň má místo velkou tradici s dlouhodobě vybudovanou infrastrukturou na vysoké úrovni.“

Půdorys domu

Půdorys domu

Dispozice pro běh času

Dům pro čtyřčlennou rodinu je tvořen dvěma hmotami přimknutými k sobě ve tvaru písmene T. Přízemní část s fasádou z keramických pásků Roeben tvoří úzká vstupní hala s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Zvýšená světlá výška stropu dává vyniknout proskleným bočním stěnám kvádru a zve okolní zahradu do interiéru jako jeho nedílnou optickou kulisu.

Střízlivá kuchyň má pracovní desku z leštěné černé žuly a praktickou podlahu. Šedá keramická dlažba, na pohled k nerozeznání od přírodního kamene, má velkou odolnost a dobře se udržuje.

Střízlivá kuchyň má pracovní desku z leštěné černé žuly a praktickou podlahu. Šedá keramická dlažba, na pohled k nerozeznání od přírodního kamene, má velkou odolnost a dobře se udržuje.

Díky prosklení ze dvou stran má obývací pokoj dostatek světla po celý den. Dominuje mu atypická nábytková sestava na čelní stěně, z níž jako „prodloužená ruka“ vybíhá velký stůl pro společné rodinné stolování

Díky prosklení ze dvou stran má obývací pokoj dostatek světla po celý den. Dominuje mu atypická nábytková sestava na čelní stěně, z níž jako „prodloužená ruka“ vybíhá velký stůl pro společné rodinné stolování.

Východní i západní terasa z tropického dřeva Garapa bezprahově navazují na vnitřní dubovou podlahu a tvoří osluněnou letní jídelnu jak pro ranní kávu, tak pro večerní grilování.

Třetí intimnější teráska určená pro klidné nerušené chvilky s knihou vznikla na ploché střeše zčásti pojaté jako zelená zahrada. Dominantní dvoupodlažní kvádr s bílou omítkou pokrývá veškeré další funkce domu a tvoří pohledovou clonu pro všechny tři odpočinkové terasy.

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny.

Kromě garáže s lehce sníženým stropem obsahuje přízemí technickou místnost a komplex ložnice s šatnou a koupelnou.

V prvním patře pak spojovací chodba vede do dvou dětských pokojů, koupelny a otevírá se do pracovny, opět s vyšší světlou výškou svědčící fotografickému využití místnosti. Přílivu světla napomáhá prosklená stěna orientovaná na jihovýchod se skleněným zábradlím lehce zapuštěného balkónu.

Velkému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop. Významnou součástí obývacího pokoje je krbové těleso s šedým keramickým obkladem a zapuštěnou krbovou vložkou. Geniálně jednoduché skladování dřeva působí jako atraktivní výtvarný prvek.

Velkému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop. Významnou součástí obývacího pokoje je krbové těleso s šedým keramickým obkladem a zapuštěnou krbovou vložkou. Geniálně jednoduché skladování dřeva působí jako atraktivní výtvarný prvek.

„Dokud jsme neměli děti, trávili jsme veškerý volný čas v přízemí. Stejně můžeme dům využívat i s ohledem na stáří,“ říká majitel o promyšlené dispozici umožňující dle potřeby omezit stavbu na bungalov bez nutného šplhání do schodů.

Konstrukční řešení

V otázce konstrukce stavby a použitých materiálů je investor pravým odborníkem, neboť se právě v této branži profesně pohybuje.

Pracovna v horním podlaží je otevřena do haly a má panoramatický výhled do lesa velkým neděleným oknem. I zde vzniklo veškeré vybavení na zakázku podle návrhu architekta.

Pracovna v horním podlaží je otevřena do haly a má panoramatický výhled do lesa velkým neděleným oknem. I zde vzniklo veškeré vybavení na zakázku podle návrhu architekta.

„Od počátku jsem měl jasno, že chci zděný dům bez komplikovaných, složitých konstrukcí a detailů. Vzhledem k větším rozponům a velkorysejším prostorovým řešením ale byly navrženy železobetonové monolitické stropy. Svislou nosnou a obvodovou konstrukci tvoří keramické bloky, přičemž obvodový plášť má kontaktní zateplovací systém. Prosklené části fasády jsou navrženy v hliníkových rámech, dominantní plochy mají posuvné stěny,“ popisuje stavbu architekt.

Izolační trojskla a zvolené zateplení fasády udržují teplo zajišťované plynovým kotlem s podlahovými rozvody v přízemí a klasickými radiátory a fancoily v horním podlaží. V přechodném období může topný systém nahradit široký krb v obývacím pokoji, který je schopen rychle vyhřát prostor svým sálavým teplem.

Stromy okolního pozemku navíc přirozeně nahrávají potřebám domu.

Terasa v podobě paluby z tropického dřeva bezbariérově navazuje na podlahu obývacího pokoje a spolu s posuvnou prosklenou stěnou tvoří nenásilný přechod mezi vnitřním a vnějším prostředím domu

Terasa v podobě paluby z tropického dřeva bezbariérově navazuje na podlahu obývacího pokoje a spolu s posuvnou prosklenou stěnou tvoří nenásilný přechod mezi vnitřním a vnějším prostředím domu.

„Spodní větve jsou seřezané do správné výše, takže v zimě nízké slunce vyhřívá interiér, v létě naopak stíní. Jsem zastáncem názoru, že strom se dá pokácet vždycky, proto všechny vzrostlé stromy kolem stavby zůstaly a jsem za to rád,“ dodává investor.

Vytříbenost nestárne

Nadčasová jednoduchost stavby se stejnou měrou otiskla i do pojetí interiéru. Kombinace tří neutrálních barev – šedé, bílé a tónu dubové dýhy – vytváří rámec na míru vyrobeného vybavení.

Garáž, hlavní vstup, obývací pokoj a pracovna jsou orientovány na jihovýchod, obývací pokoj je prosklen i na severozápad do intimní části zahrady. Tlumená barevnost fasád se nenásilně zapojuje do zástavby ztrácející se ve stínu vzrostlých jehličnanů

Garáž, hlavní vstup, obývací pokoj a pracovna jsou orientovány na jihovýchod, obývací pokoj je prosklen i na severozápad do intimní části zahrady. Tlumená barevnost fasád se nenásilně zapojuje do zástavby ztrácející se ve stínu vzrostlých jehličnanů.

„Chtěl jsem prostor využít na maximum a zároveň zachovat jeho jednotu, a proto je veškerý nábytek vytvořen v jednom stylu, jednou firmou,“ říká majitel.

Převládající dubová dýha ladí s bílými stěnami, kuchyní i dalším zařízením. Vše doplňují kontrastní temně šedé prvky technického vybavení a granitové kuchyňské desky. Šedá je pak využita především na keramickém velkoformátovém obložení krbu a podlah více zatížených částí dispozice.

Terasa na západní straně je stíněna stromy, v zimě může nízké sluníčko svítit prosklenou fasádou dovnitř a vyhřívat dům. Zpevněné plochy u vstupu jsou vydlážděny šedou žulou. Pás dlažby odděluje dřevěnou terasu od trávníku a chrání dřevo proti vlhkosti.

Terasa na západní straně je stíněna stromy, v zimě může nízké sluníčko svítit prosklenou fasádou dovnitř a vyhřívat dům. Zpevněné plochy u vstupu jsou vydlážděny šedou žulou. Pás dlažby odděluje dřevěnou terasu od trávníku a chrání dřevo proti vlhkosti.

Po ránu se dá z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí.

Po ránu se dá z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí.

Přestože obklady v interiéru působí jako přírodní kámen, jsou vyrobeny z keramiky a v různých přírodních odstínech je od stejného výrobce nalezneme v koupelnách a technických prostorách domu. Navazují vizuálně na exteriér, kam se z praktických důvodů více hodí skutečný kámen – šedá opalovaná žula lemuje vilu po celém obvodu.

Ing. Robert Černý (1976)
Po studiu oboru pozemní stavby a architektura na stavební fakultě ČVUT Praha pracoval v renomovaných pražských architektonických kancelářích. Od roku 2007 provozuje vlastní praxi. Rodinné domy zaujímají významnou část jeho portfolia.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Daniela Rígrová, více na www.mujdum.cz