Hlavní obsah

Bílý kvádr zasadil architekt do prostředí s bohatou historií

Čistě bílý kvádr mezi vzrostlými stromy levituje nad oplocením z režného zdiva – tak působí ladná stavba na kolemjdoucí. Podle slov Ing. arch. Viktora Černého, majitele i architekta zároveň, je právě místo rozhodující položkou hodnoty stavby a především života v ní. Vytvořil jednoduchou precizní stavbu zasazenou do neopakovatelné atmosféry pražského předměstí s bohatou historií.

Foto: Viktor Černý (12x)

Architektonickou kompozici domu tvoří dvě navzájem kolmé hmoty tvaru kvádru. Jednopodlažní část, zvýrazněná páskovým obkladem Roeben, obsahuje obývací pokoj a je ze dvou podélných stran lemována terasami.

Článek

Na úvod naší návštěvy Viktor Černý vysvětluje: „Můžete postavit sebelepší stavbu, ale uprostřed sídliště nebo na samotě bez infrastruktury se ztrácí její hodnota.“

Foto: Viktor Černý

Vstupní hala je prosvětlena prosklenými dveřmi ze dvou stran. Vzdušnou atmosféru podporují i velká zrcadlová plocha vestavěné skříně a otevřené ocelodřevěné schodiště.

Investor, který dnes pracuje v užším vedení společnosti působící v oblasti stavebnictví a architekturou se zabývá spíše nárazově, vtiskl svůj cit pro výraz a umělecké řešení prostoru do stavby, o níž snil už od dětství.

„Vždy jsem chtěl pro svou rodinu postavit dům a představu, jak má vypadat, jsem měl hned od začátku. Inklinuji k moderní architektuře, a tak jsem preferoval jednoduchou stavbu s funkcionalistickými principy. Mám rád prostředí, kde jsem vyrůstal, a je skvělé, že v něm mohou vyrůstat i mé děti. Máme výhled do lesa a zároveň má místo velkou tradici s dlouhodobě vybudovanou infrastrukturou na vysoké úrovni.“

Foto: Viktor Černý

Půdorys domu

Dispozice pro běh času

Dům pro čtyřčlennou rodinu je tvořen dvěma hmotami přimknutými k sobě ve tvaru písmene T. Přízemní část s fasádou z keramických pásků Roeben tvoří úzká vstupní hala s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní.

Zvýšená světlá výška stropu dává vyniknout proskleným bočním stěnám kvádru a zve okolní zahradu do interiéru jako jeho nedílnou optickou kulisu.

Foto: Viktor Černý

Střízlivá kuchyň má pracovní desku z leštěné černé žuly a praktickou podlahu. Šedá keramická dlažba, na pohled k nerozeznání od přírodního kamene, má velkou odolnost a dobře se udržuje.

Foto: Viktor Černý

Díky prosklení ze dvou stran má obývací pokoj dostatek světla po celý den. Dominuje mu atypická nábytková sestava na čelní stěně, z níž jako „prodloužená ruka“ vybíhá velký stůl pro společné rodinné stolování

Východní i západní terasa z tropického dřeva Garapa bezprahově navazují na vnitřní dubovou podlahu a tvoří osluněnou letní jídelnu jak pro ranní kávu, tak pro večerní grilování.

Třetí intimnější teráska určená pro klidné nerušené chvilky s knihou vznikla na ploché střeše zčásti pojaté jako zelená zahrada. Dominantní dvoupodlažní kvádr s bílou omítkou pokrývá veškeré další funkce domu a tvoří pohledovou clonu pro všechny tři odpočinkové terasy.

Foto: Viktor Černý

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny

Kromě garáže s lehce sníženým stropem obsahuje přízemí technickou místnost a komplex ložnice s šatnou a koupelnou.

V prvním patře pak spojovací chodba vede do dvou dětských pokojů, koupelny a otevírá se do pracovny, opět s vyšší světlou výškou svědčící fotografickému využití místnosti. Přílivu světla napomáhá prosklená stěna orientovaná na jihovýchod se skleněným zábradlím lehce zapuštěného balkónu.

Foto: Viktor Černý

Velkému otevřenému prostoru prospívá zvýšený strop. Významnou součástí obývacího pokoje je krbové těleso s šedým keramickým obkladem a zapuštěnou krbovou vložkou. Geniálně jednoduché skladování dřeva působí jako atraktivní výtvarný prvek.

„Dokud jsme neměli děti, trávili jsme veškerý volný čas v přízemí. Stejně můžeme dům využívat i s ohledem na stáří,“ říká majitel o promyšlené dispozici umožňující dle potřeby omezit stavbu na bungalov bez nutného šplhání do schodů.

Konstrukční řešení

V otázce konstrukce stavby a použitých materiálů je investor pravým odborníkem, neboť se právě v této branži profesně pohybuje.

Foto: Viktor Černý

Pracovna v horním podlaží je otevřena do haly a má panoramatický výhled do lesa velkým neděleným oknem. I zde vzniklo veškeré vybavení na zakázku podle návrhu architekta.

„Od počátku jsem měl jasno, že chci zděný dům bez komplikovaných, složitých konstrukcí a detailů. Vzhledem k větším rozponům a velkorysejším prostorovým řešením ale byly navrženy železobetonové monolitické stropy. Svislou nosnou a obvodovou konstrukci tvoří keramické bloky, přičemž obvodový plášť má kontaktní zateplovací systém. Prosklené části fasády jsou navrženy v hliníkových rámech, dominantní plochy mají posuvné stěny,“ popisuje stavbu architekt.

Izolační trojskla a zvolené zateplení fasády udržují teplo zajišťované plynovým kotlem s podlahovými rozvody v přízemí a klasickými radiátory a fancoily v horním podlaží. V přechodném období může topný systém nahradit široký krb v obývacím pokoji, který je schopen rychle vyhřát prostor svým sálavým teplem.

Stromy okolního pozemku navíc přirozeně nahrávají potřebám domu.

Foto: Viktor Černý

Terasa v podobě paluby z tropického dřeva bezbariérově navazuje na podlahu obývacího pokoje a spolu s posuvnou prosklenou stěnou tvoří nenásilný přechod mezi vnitřním a vnějším prostředím domu

„Spodní větve jsou seřezané do správné výše, takže v zimě nízké slunce vyhřívá interiér, v létě naopak stíní. Jsem zastáncem názoru, že strom se dá pokácet vždycky, proto všechny vzrostlé stromy kolem stavby zůstaly a jsem za to rád,“ dodává investor.

Vytříbenost nestárne

Nadčasová jednoduchost stavby se stejnou měrou otiskla i do pojetí interiéru. Kombinace tří neutrálních barev – šedé, bílé a tónu dubové dýhy – vytváří rámec na míru vyrobeného vybavení.

Foto: Viktor Černý

Garáž, hlavní vstup, obývací pokoj a pracovna jsou orientovány na jihovýchod, obývací pokoj je prosklen i na severozápad do intimní části zahrady. Tlumená barevnost fasád se nenásilně zapojuje do zástavby ztrácející se ve stínu vzrostlých jehličnanů

„Chtěl jsem prostor využít na maximum a zároveň zachovat jeho jednotu, a proto je veškerý nábytek vytvořen v jednom stylu, jednou firmou,“ říká majitel.

Převládající dubová dýha ladí s bílými stěnami, kuchyní i dalším zařízením. Vše doplňují kontrastní temně šedé prvky technického vybavení a granitové kuchyňské desky. Šedá je pak využita především na keramickém velkoformátovém obložení krbu a podlah více zatížených částí dispozice.

Foto: Viktor Černý

Terasa na západní straně je stíněna stromy, v zimě může nízké sluníčko svítit prosklenou fasádou dovnitř a vyhřívat dům. Zpevněné plochy u vstupu jsou vydlážděny šedou žulou. Pás dlažby odděluje dřevěnou terasu od trávníku a chrání dřevo proti vlhkosti.

Foto: Viktor Černý

Po ránu se dá z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí.

Přestože obklady v interiéru působí jako přírodní kámen, jsou vyrobeny z keramiky a v různých přírodních odstínech je od stejného výrobce nalezneme v koupelnách a technických prostorách domu. Navazují vizuálně na exteriér, kam se z praktických důvodů více hodí skutečný kámen – šedá opalovaná žula lemuje vilu po celém obvodu.

Ing. Robert Černý (1976)
Po studiu oboru pozemní stavby a architektura na stavební fakultě ČVUT Praha pracoval v renomovaných pražských architektonických kancelářích. Od roku 2007 provozuje vlastní praxi. Rodinné domy zaujímají významnou část jeho portfolia.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Daniela Rígrová, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Celková užitná plocha: 220 m2

Dispozice: 5 + 1

Konstrukce: keramické bloky Porotherm s kontaktním zateplovacím systémem, železobetonová monolitická stropní deska; fasáda – bílá omítka u intimní a technické zóny, obklad keramickým páskem Roeben v kontrastním odstínu u obytné zóny

Střecha: plochá, zelený pokryv

Podlahy: plovoucí podlaha – třívrstvé dubové lamely, keramická dlažba v koupelnách, kuchyni, vstupní hale a technické místnosti, na venkovních terasách lamely z tropického dřeva Garapa

Výplně otvorů: vnější otvory – hliníkový systém, izolační trojsklo; vnitřní dveře – dubová dýha, vyrobeny na míru

Vytápění: centrální plynový kotel, 1. podlaží – podlahové vytápění, 2. podlaží – radiátory a fancoily; krb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám