Hlavní obsah

V bělostném krystalu bydlí majitel firmy spolu se zaměstnanci a studenty

Novinky, nes

V budovách, které lze objevit například v americkém Silikon Valley, se zhlédl japonský podnikatel z Tokia. Nedaleko Technického institutu ve čtvrti Ota-ku se rozhodl nechat si postavit vícepodlažní dům, v jehož přízemí by sídlila jeho firma, další poschodí by obýval on se svou rodinou, zaměstnanci i několika studenty z nedaleké univerzity. S žádostí o návrh takového objektu se obrátil na místní architekty ze studia Tomoyuki Kurokawa Architects.

Foto: Takumi Ota

V domě žije majitel firmy, jeho zaměstnanci a studenti.

Článek

V místě nakonec vyrostla pětiposchoďová budova bělostné barvy se zajímavě sešikmeným vrškem, díky němuž na pohled připomíná krystal. Její nejvyšší podlaží a část nižšího patra obývá majitelova rodina.

Ve druhém, třetím a v části čtvrtého patra mají možnost bydlet zaměstnanci majitelovy firmy, jejíž skromná kancelář sídlí v přízemí.

Foto: Takumi Ota

Dům se k nebi tyčí jako bělostný krystal.

První poschodí je pak vyhrazeno jako studentská ubytovna. Trojice studentů zde nalezne soukromé pokoje a jídelnu s kuchyní. Sociální zařízení s koupelnou pak mají společné, stejně jako balkón.

Foto: Takumi Ota

Pětipatrový dům je postaven z železobetonu.

V centrální části budovy, kde architekti museli dobře propočítat každý centimetr, je umístěn výtah. Jeho šachta prochází až do čtvrtého patra, do prvního studenti ovšem chodí pouze pěšky, po schodech.

Foto: Takumi Ota

Vstupní hala domu

Foto: Takumi Ota

Kancelář společnosti majitele domu

Stavba na pozemku o velikosti 146 m2 zabírá 98 m2 místa, obyvatelům pak v součtu nabízí 490 m2 plochy.

Jako u mnoha podobných projektů, i v tomto případě architekti navrhli dům s železobetonovou konstrukcí, přičemž na fasádách ponechali beton v přiznané podobě.

Foto: Takumi Ota
Foto: Takumi Ota

Trojice studentských pokojů sdílí společný balkón.

Foto: Takumi Ota

Interiér proteplují dřevěné podlahy.

Stěny a stropy v interiéru pokrývají tapety, útulný dojem prostředí pomáhají navodit dřevěné podlahy, jež veškerý prostor vizuálně příjemně proteplují.

Foto: Takumi Ota

Kuchyň majitelovy rezidence.

Architekti na projektu nejvíce oceňují záměry majitele, jehož cílem je vytvořit v domě komunitu lidí, kteří spolu nejenom pracují, ale také žijí, stýkají se jako sousedé a zapojují se do života ve své čtvrti.

Foto: Tomoyuki Kurokawa Architects

Uspořádání domu

Foto: Tomoyuki Kurokawa Architects

Uspořádání domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám