Hlavní obsah

Dvoupodlažní stromový domek se tyčí nad jezírkem jako obří vajíčko

Novinky, nes

Nedaleko dolnosaského Uslaru stojí starý lesnický dům. Jeho majitelé věnovali spoustu peněz a energie na jeho důkladnou a velmi precizní rekonstrukci. Zídky z přírodního kamene, nově zasazené stromy v okolí a dvojice velkých umělých jezírek učinily z pozemku malý ráj na zemi. Poslední, co chybělo, byl pěkný stromový domek. O jeho návrh majitelé požádali architekta Andrease Wenninga ze studia Baumraum.

Foto: Markus Bollen

Návštěvníka při příchodu k lávce vedoucí k domku uvítá stráž v podobě dvojice mohutných jedlovců kanadských.

Článek

Weinning klientům poradil, že nejlepším místem pro stavbu domku by bylo jedno z jezírek. V blízkosti nádherných stromů s přístupem po lávce z modřínového dřeva, navrhl domek vejčitého tvaru stojící nad hladinou jezírka jako na čapích nohách.

Foto: Markus Bollen

Boční strany domku jsou pokryty zinkovým plechem, i je však architekt otevřel okny pro možnost pozorování okolní přírody.

Domek určený především pro potěchu mladého syna majitelů a přátel rodiny je rozdělen do dvou podlaží, přičemž horní je primárně přístupné po úzkém externím schodišti.

Foto: Markus Bollen

Domek zepředu vypadá jako obří vajíčko stojící v jezírku na dlouhých čapích nožkách.

Interiér stavby je zařízen prostě a přitom velice nápaditě. Převážnou většinu plochy, celkem 11 m2, zabírají místa k ležení a sezení. Pod nimi jsou pak umně uschované úložné prostory. Nechybí elektrické zásuvky.

Foto: Markus Bollen

Interiér domku je tvořen především plochami určenými k posezení nebo k ležení. Pod nimi jsou úložné prostory.

Stěny domku jsou obloženy smrkovým a modřínovým dřevem, střechu a boční fasády zakrývá zinkový plech. Stavba je před pronikáním chladu chráněna 100mm vrstvou izolace.

Foto: Markus Bollen

Kdo by nechtěl nocovat s výhledem na nebe plné hvězd přímo nad sebe?

Architekt, vědom si unikátního prostředí, do kterého stromový domek zasadil, dbal na maximální kontakt jeho obyvatel s okolní přírodou. Čelní a zadní stěna stavby jsou proto maximálně otevřeny a okna nechybí také na bočních fasádách.

Horní patro, uzavřené klenutou střechou, získává velké množství světla díky rozměrnému světlíku.

Foto: Markus Bollen

Stromový domek nad jezírkem nechali majitelé postavit svému synovi pro radost a pro potěchu svých přátel.

Přes den tak mohou obyvatelé jen v klidu odpočívat, anebo se třeba zabavit pozorováním života v jezírku a jeho okolí, kam občas zavítají i srnky.

Horní patro, určené především ke spánku, pak díky světlíku nabízí nádhernou možnost usínat s přímým výhledem na hvězdné nebe nad hlavou.

Foto: Markus Bollen

Umělé jezírko vytváří nádherný přírodní biotop, jehož pozorování se člověku milujícímu přírodu nikdy neomrzí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám