Hlavní obsah

Solární systém pro ohřev vody ušetří energii i peníze

Právo, Karolina Černá

Do 31. října 2015 lze podávat žádosti o dotaci na solární systém pro ohřev vody a solární systém pro ohřev vody a přitápění. Jejich využitím ušetříme za rok až 60 % energie spotřebované k ohřevu užitkové vody.

Foto: VAILLANT (2x)

Montáž na střechu s úpravou sklonu. Solární kolektor auroTHERM VFK 145 V je základním prvkem systému Solar Set, který nabízí uživateli úsporu až 60 % nákladů na přípravu teplé vody.

Článek

Žádosti o dotaci jsou v rámci programu Nová zelená úsporám přijímány už od poloviny května. Finanční prostředky ale mohou být při zvýšeném počtu žadatelů vyčerpány ještě před koncem října, a tak by zájemci neměli otálet.

Výše dotace

Cena solárního systému pro běžný rodinný dům se pohybuje v částce od 125 000 Kč bez DPH. Záleží na navrženém počtu kolektorů, velikosti akumulačního zásobníku atd.

Předpokladem instalace je zateplený objekt s redukovanými tepelnými ztrátami.

Foto: BRAMAC

Solární ohřev zvýší teplotu vody až o 6°C bez nároku na nákladné zdroje energie. Je vhodný pro všechny bazény s pískovou filtrací.

Dotace na instalaci solárního systému pro ohřev teplé vody činí maximálně 35 000 Kč. Použijeme-li systém pro ohřev vody a přitápění, získáme nejvýše 50 000 Kč. V obou případech to však bude maximálně 40 % tzv. způsobilých výdajů, tj. nákladů přímo spojených s realizací opatření na snížení energetické náročnosti domu.

Způsobilé výdaje dokládáme fakturou a soupisem provedených prací. Jejich maximální výši, kterou lze pro získání dotace uplatnit, stanovují podmínky dotačního programu. Fyzické osoby a neplátci mohou do způsobilých výdajů zahrnout i DPH.

Foto: MOUNTFIELD

Pro bazény s objemem vody do 20 m3 se používá panel o ploše 3,6 m2. Do 30 m3 pak panel o ploše 5,4 m2.

Pro žadatele v Moravskoslezském a Ústeckém kraji platí výhodnější parametry. Více podrobností lze najít např. na www.novazelenausporam.cz, oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie.

Teplá voda a přitápění

Existují solární systémy pro ohřev teplé užitkové vody (TUV), pro ohřevy bazénů a systémy pro přitápění.

V teplých měsících k ohřevu TUV a vody v bazénu poslouží sezónní solární systémy. Jsou technicky jednodušší a levnější než systémy celoroční. Těmi ohříváme TUV, přitápíme a můžeme ohřívat i vodu v krytém bazénu.

Foto: MOUNTFIELD

Optimální sklon panelu pro období používání květen až září je mezi 30–45°. Z bezpečnostních důvodů instalujeme panel ve vzdálenosti min. 1,5 metru od bazénu.

K celoročnímu ohřevu solární systém kombinujeme s kondenzačním kotlem nebo s elektrokotlem i s regulátory kvůli případnému přehřívání.

Kombinace solárního systému s kondenzačním plynovým kotlem ušetří 30 % energie v porovnání s běžnými kotli, protože využívá téměř celý obsah energie paliva pro vytápění a přípravu teplé vody.

Efektivita je podobná i ve spojení s elektrokotlem, využíváme-li ovšem snížené sazby za elektřinu, tedy noční proud. V případě propojení s tepelným čerpadlem počítáme s tím, že čerpadlo potřebuje na každé 2–3 kW topného výkonu 1 kW elektrické energie.

Pořízení tepelného čerpadla začíná na částce 200 000 Kč.

Typy kolektorů

Solární kolektory přeměňují sluneční záření na jiný druh energie. V případě fototermických kolektorů je to na tepelnou energii.

Tvoří je buď levnější ploché deskové fototermické kolektory, a nebo dražší vakuové (trubicové). V prvním případě je absorpční plocha kompaktní, opatřená selektivní vrstvou. Její výkon je na stejné teplosměnné ploše větší než u trubicového kolektoru. Ten je zase zpravidla výkonnější v zimě.

Foto: VAILLANT

Montáž do střechy. Povrch panelu je pokryt speciálním strukturovaným ochranným sklem o tloušťce 3,2 mm.

Fotovoltaické kolektory označované také jako solární panely přeměňují sluneční záření přímo na elektrickou energii. Fotovoltaické články jsou tvořeny polovodičovými nebo organickými prvky.

Kolektory lze instalovat na šikmou střechu díky nosníkům s možností flexibilního sklonu nebo přímo do střechy, případně zavěsit na fasádu. Vhodným místem jsou jižně orientovaná nezastíněná místa, ideální sklon kolektoru je 45°.

Kolik kolektorů?

Návrh na počet solárních kolektorů i jejich kombinaci s dalším zařízením provádějí specializované firmy a prodejci, kteří ručí za instalaci a montáž. Pro přípravu 100 l teplé vody (spotřeba 1 osoby) stačí asi 1 m2 solárně-termického kolektoru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Využijeme-li solární soustavu pro přitápění domácnosti, přidáme 1,2 m2 plochy na každý kW tepelné ztráty domu. Za maloplošný je považován kolektor o rozloze 4 až 8 m2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám