Hlavní obsah

Chytré nádobí je zdravé a šetří energii

Právo, Karolina Černá

Nepřilnavé povrchy odolné proti poškrábání. Pečení bez tuku, vaření v páře, příprava vajíček v mikrovlnce. Design na úrovni servírovacích setů. Chytré nádobí ale nabízí ještě mnohem víc!

Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK (6x)

Forma z platinového silikonu na přípravu omelety v mikrovlnné troubě. Cena 439 Kč.

Článek

Výrobci se předhánějí v inovacích nádobí, které se specializuje na co nejdietnější přípravu potravin. Nádobí vyrábějí z odolných materiálů, vyžadujících minimální péči. Cílem je zachovat množství vitaminů a nezatěžovat jídlo škodlivými přísadami.

Tipy na inovace v klasice

Tlakový hrnec zažívá v českých kuchyních renesanci. Je modernější, lze ho otevírat a zavírat jednou rukou. O bezpečí kuchaře se stará hned několik pojistek na poklici.

Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK
Foto: TESCOMA

Titanové nádobí rovnoměrně rozvádí teplo po celém svém povrchu. Během vaření spotřebujeme méně energie, pokrmy díky tepelné setrvačnosti materiálu vydrží až několik hodin teplé. Nádobí je vhodné pro všechny typy sporáků, antiadhezivní vrstva vyztužená keramikou odolá prořezu, korozi i vysokým teplotám, můžeme v něm péct v troubě do teploty 220 °C.

Také parní hrnec připraví jídlo rychle a šetrně. Má několik pater, v jednom čase tak připravíme více pokrmů najednou. Vaření v páře umožňuje i vyjímatelná nerezová napařovací vložka v klasickém hrnci s hroty pod poklicí pro zvolna se vařící jídla.

Foto: TEFAL

Parní hrnec s patentovanou funkcí Vitamin+ zrychlí průběh vaření pro vyšší uchování vitaminů. Má např. funkci auto-stop – automatické vypnutí a keep warm – uchová pokrm teplý ještě dalších 60 minut. Cena od 2699 Kč.

Foto: TESCOMA

V horkovzdušné fritéze (např. ActiFry) se potraviny nemáčejí v oleji. Stačí několik kapek i na kilogram hranolků. Fritéza má lopatku, která potraviny promíchává, tepelnými impulsy se opékají rovnoměrně, aniž by sály tuk.

Nepřilnavé pánve na pečení mívají indikátor teploty – červený bod (Thermo pot) ve svém středu, který signalizuje, kdy je nádobí správně rozpálené, aby se olej nepřepálil. Pokrmy se tak připravují zdravěji a ve vlastní šťávě.

Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK
Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK

GreenPan Milan 3D pánve mají nepřilnavý povrch, obě jsou použitelné v troubě do teploty 250 °C. Povrch s důlky je ideální pro přípravu ryb a zeleniny (1585 Kč), žebrovaný povrch pro maso (1699 Kč).

Elektrické hrnce na způsob tzv. remosek se vracejí zejména na chalupy. Hrnec má topné těleso zabudované ve víku, hodí se na zapékání, pečení, vaření i rozmrazování. Bez víka s topným tělesem můžeme hrnec použít na všechny typy sporáků, kromě indukčních.

Žáruvzdorné misky pro zdravou přípravu jídel v páře přinášejí revoluci do světa dietní kuchyně. Při vaření vzniká uvnitř misek intenzivní mikroklima, díky kterému si potraviny uchovají cenné nutriční látky, vitaminy, přirozenou chuť i šťavnatost.

Foto: TESCOMA

Žáruvzdorná miska pro přípravu jídla v páře, možnost výběru z více velikostí, průměr 15 cm za 499 Kč.

Někdy stačí sáček

Ve speciálním grilovacím sáčku připravíme pečínku bez kapky oleje. Sáček je vhodný pro přípravu masa na grilu či na pánvi, chleba v toasteru. Nádobí, gril nebo toaster zůstanou díky němu čisté. Sáček během přípravy jídla necháme otevřený a umístěný tak, aby z něho mohla unikat pára.

Šťáva z potravin zůstává v něm, jídlo je šťavnaté. Povrch má nepřilnavý, takže ho pak jen opláchneme a vytřeme. Sáčky lze použít vícekrát, prodávají se ve třech velikostech: 15 x 20 cm, 20 x 20 cm, 25 x 20 cm. Balení se 3 kusy pořídíme do 200 Kč.

Foto: TESCOMA

Oboustranná pánev s kvalitním antiadhezním povlakem je určena pro elektrické, plynové a sklokeramické sporáky. Průměr 26 cm za 799 Kč.

Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK

Výrobní technologie Flame u hrnce Emile Henry s poklicí zaručuje, že odolává nárazu a poškrábání. Jídlo v něm můžeme upéci, ale i krájet a servírovat. Nádobí využijeme na všech sporácích, omyjeme v myčce. Cena 3445 Kč.

Do sáčku na pečení vložíme kuřecí křidélka, stehna, menší kuře, rybu, zeleninu nebo brambory. Sáček uzavřeme přiloženým klipem, který je součástí výrobku. Naplněný sáček položíme na plech a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.

Chceme-li křupavou kůrčičku, sáček před koncem pečení lehce nastřihneme nebo propíchneme. Výsledkem je pečínka a čistý plech i trouba. Sáčky na pečení jsou většinou na jedno použití, prodávají se v rozměrech 25 x 40 cm, 35 x 40 cm, za balení 8 kusů zaplatíme do 60 Kč.

Foto: TESCOMA

Formy nejen na pečivo

Na přípravu vlastních baget využijeme keramické podlouhlé nádoby, které umožňují optimální vykynutí i propečení těsta. Výrobní technologie zaručuje, že je nádobí odolné proti nárazu a poškrábání, takže v něm můžeme jídlo nejen upéci, ale i krájet a servírovat.

Klenuté víko keramické formy na pečení chleba uchovává v nádobě optimální míru vlhkosti potřebnou pro správné vyběhnutí a propečení těsta a simuluje tak podmínky v tradičních pecích.

Foto: POTTEN&PANNEN-STANĚK

Keramická forma na chléb (klenuté víko, plochý podnos) s rozměry 32 x 28 x 16 cm. Cena 2659 Kč.

Formy z nepřilnavého platinového silikonu využijeme při pečení chleba v mikrovlnné či běžné troubě nebo je naplníme např. zeleninou, slaninou, sýrem a vajíčkem – stačí pár minut v mikrovlnce nebo v horké vodní lázni a omeleta je na světě.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Úsporné skladování

Některé hrnce i pánve mají odnímatelnou rukojeť. Po zmáčknutí bočních tlačítek rukojeť odejmeme, stačí nám k tomu jedna ruka. Hrnec bez rukojeti využijeme jako pekáč. Nádobí bez rukojeti skladujeme do sebe a ušetříme místo v kuchyňské lince nebo v myčce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám