Hlavní obsah

Architektem roku je Josef Pleskot, porota ocenila jeho Svět techniky v Ostravě

Novinky, tnk

Letošní cenu za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech získal architekt Josef Pleskot. Autor proměnil nevyužívané postindustriální budovy Vítkovických železáren v Ostravě. Ty se momentálně změnily na Svět techniky a lákají mladé návštěvníky, kteří rádi poznávají technické vychytávky.

Foto: soutěž Architekt roku, Svět techniky Ostrava

Architekt Josef Pleskot přebral cenu za Svět techniky.

Článek

Mezi Pleskotova nejznámější architektonická díla patří radnice v Benešově, kancelářská budova Palmovka - Park v Praze - Libni nebo multifunkční aula Gong v Ostravě.

Porota ocenila spojení moderních a původních industriálních prvků

Cenu ale Pleskot od odborné poroty získal za současný projekt revitalizace nevyužívaných budov Vítkovických železáren v Ostravě. Ty mají sloužit jako prostory pro popularizaci vědy a techniky a pro netradiční vzdělávání žáků a studentů. Pleskotovi se podařilo nenásilně propojit moderní a industriální architekturu.

Foto: soutěž Architekt roku

Moderní Svět Techniky se otevřel teprve v září.

„Cenu jsme udělili za pokračující sérii architektonických realizací snad všech měřítek i zadání, které patří bezesporu k oborové špičce toho, co vzniká v České republice. V tomto roce především za unikátní revitalizaci postindustriální čtvrti Dolní oblasti Vítkovic s vizí propojení kreativního vzdělávání a průmyslu,“ odůvodnila udělení ceny porota.

Foto: soutěž Architekt roku

Svět techniky v Ostravě v průběhu výstavby.

Slavnostní otevření stavby proběhlo v minulém týdnu. Budova vyniká 125 m dlouhou a 12,5 m vysokou zrcadlovou hlavní fasádou. Vědecké centrum nabízí návštěvníkům kinosál s 3D projekcí, učebny pro výuku, seminární místnosti a laboratoře, dále také přednáškový a divadelní sál.

Na ploše 14 000 m² jsou umístěny čtyři různé trvalé expozice a jeden svět určený pro dočasné výstavy. Stálicemi bude Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody.

Foto: Svět techniky Ostrava

Na fasádě moderní budovy se efektně odráží okolní industriální architektonické prvky.

„Budova Světa techniky je ve svém výrazu sporá, minimalistická, ale nabízí maximalistický prožitek. V industriálním areálu Dolních Vítkovic tvoří jakýsi roh, do něhož budou v podobě naučných expozic vloženy poznatky lidského vědění, které tvoří základy naší civilizace,“ sdělil k budově architekt Josef Pleskot.

Jde tak o podobný koncept jako je plzeňská Techmania Science Center, jejíž planetárium je umístěno v budově rekonstruované závodní jídelny.

Foto: Svět techniky Ostrava

První návštěvníci si už vyzkoušeli jak fungují zázraky moderní techniky.

Cena Architekt roku je každoročně udělována v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH.

„Je to čestný titul udělovaný každoročně osobnosti, která vynikla, nebo dlouhodobě vyniká v oblasti architektury, a která se významně podílí na jejím dobrém jméně. Je to cena v naší zemi výjimečná a ojedinělá. Tímto skvěle doplňuje i mozaiku ostatních cen za architektonické počiny nebo celoživotní dílo,“ uvedl předseda odborné poroty architekt Zdeněk Fránek.

S tvorbou architekta se můžete seznámit i na výstavě Cesta II. v Litomyšli v domě U Rytířů, kde budou od 3. října k vidění jeho architektonické práce na fotkách nebo modelech.

Architekti, kteří se letos dostali do užšího výběru ceny

  • Adam Gebrian - za významnou popularizaci tématu architektury
  • Petr Hájek - za Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí
  • Martin Rajniš - za výstavu Huť architektury v Centru současného umění DOX v Praze

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám