Hlavní obsah

Módní trendy v keramických obkladech

Novinky, nes

Nad výběrem keramických obkladů se vyplatí důkladně popřemýšlet. Je to prvek, který nebudeme měnit příliš často a přitom jej máme denně na očích. Volit můžeme některý ze zajímavých módních trendů, anebo dát přednost elegantní klasice, s níž se nikdy nic nepokazí. Jak říkají designéři, je výběr správných obkladů výsledkem hledání kompromisu mezi výrazností a nenápadností.

Foto: Rako

Keramika je přímo předurčena k vytváření rustikálního vzhledu interiérů.

Článek

Největší oblibě se v poslední době těší keramické obklady v béžové barvě a v různých odstínech hnědé. Ty všechny lze hezky kombinovat s nestárnoucí bílou. Podle některých prodejců volí zákazníci také rádi obklady v kontrastu černé a bílé.

Foto: Keramika Soukup

Kolekce Arca se vyznačuje jemnou a lehkou texturou imitující dřevo.

Zcela mimo ovšem nejsou ani živější barvy, například některé odstíny růžové (starorůžová, pudrová), fialové a modré.

Foto: Rako

Vzhled světlé stěny lze oživit použitím několika vzorů a různých formátů obkladů.

Kromě čistých barev a nehynoucí mozaiky jsou v kurzu květinové vzory. Veliké oblibě se těší imitace přírodních materiálů, například dřeva, kamene, ale i třeba betonu, a to v různých modifikacích. Populární je rovněž retro styl.

Foto: Keramika Soukup

Vysoce kontrastní kombinace černé a bílé se možná nehodí do každého interiéru, ale ve větším prostoru působí obzvláště efektně.

Víte, že?
Výrobci keramiky jsou díky moderním výrobním postupům schopní vytvořit tak věrnou imitaci dřevěného povrchu, že je laik až zaskočen. A aby vše dotáhli k dokonalosti, v jednom balení pak zákazník nenajde dvě stejné dlaždice, protože každá z nich má malinko jiný vzor nebo odstín. Jinými slovy, je to přesně tak jako u skutečného dřeva.
Foto: MB Keramika

Jestliže se zákazník rozhodne pro dlažbu imitující dřevo, měl by počítat s tím, že žádné dva kusy nebudou totožné. Tak, jako u reálného dřeva.

Velikost se zvětšuje

Pryč jsou doby, kdy se obkládalo dlaždičkami o velikosti 10x10 cm nebo 15x15 cm. Výrobci nabízejí dlaždice buď v menším formátu (pro mozaiku), nebo naopak v mnohem větším, například 20x50 cm, 25x80, 30x30 cm, 60x60 cm až po 100x300 cm (u dlažeb). Běžné je v současnosti kombinování dlaždic nestejného tvaru a velikosti, čímž se docílí zajímavého vzhledu plochy.

Foto: MB Keramika

Při výběru obkladů si zákazníci mohou volit z mnoha různých formátů. Velmi nevšedně působí například dlaždice o rozměru 25x80 cm.

Do každé místnosti něco jiného

Je zřejmé, že se volba obkladů liší podle typu místnosti. Koupelnám vévodí právě zmiňované poklidnější barvy a květové vzory, případně i dlaždice, které z každého úhlu pohledu mají trochu jiný barevný odstín.

Foto: Keramika Soukup

Vysoký lesk a skosené hrany vytvářející efekt diamantu jsou charakteristické pro obklady ze série Vintage.

Naopak v kuchyních se zákazníci rozhodují pro živější vzhled a zde i nejčastěji volí mozaiku. Díky novým speciálním spárovacím hmotám, které nenasáknou mastnotou či špínou a jsou odolné vůči plísním, nehrozí, že se vzhled stěny za linkou nepěkně změní.

Foto: Rako

Kombinace hnědé barvy, imitace kamene a jemné krémové barvy působí velmi příjemným dojmem.

Také v ostatních místnostech domácnosti se keramika uplatní na stěnách (nejčastěji v imitaci kamene), ovšem nejčastěji se využívá pro dlažby, kde vítězí již zmiňovaná imitace dřeva, a to v jakémkoli odstínu a vzoru.

Foto: MB Keramika

Realistický vzhled keramických obkladů se vzorem dřeva je pro laiky často velmi udivující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám