Hlavní obsah

Z bývalých záchodků jednoduchou rekonstrukcí vznikla nevšední kavárna

Novinky, tnk

V Londýně otevřeli kavárnu, která vznikla z klasických pouličních záchodků. Rekonstrukce nebyla nijak náročná. Designéři dokonce zachovali řadu typických prvků, které k záchodkům patří.

Foto: Profimedia.cz

Klasický vchod na londýnskou toaletu vede do netradiční kavárny.

Článek

Nová kavárna nese název The Attendant (Obsluha). WC café se nachází v londýnské Foley Street. Staré porcelánové pisoáry vyrobené proslulou firmou Doulton & Co. byly přeměněny na posezení. V rámci rekonstrukce byly odstraněny mušle a naopak uplatněn pult a barové židle. WC café tak slouží jako rychlejší občerstvení.

Foto: Profimedia.cz

Design podniku je jednoduchý. Interiéru dominují jasné barvy.

WC kavárna vznikla z klasických nepoužívaných viktoriánských toalet, jejichž design nového pronajímatele okouzlil a chtěl nechat vyniknout jeho elegantním prvkům včetně dlaždic.

Foto: Profimedia.cz

Nápis hosty přesvědčuje, že jsou skutečně do kavárny.

Transformace toalet na restauraci a kavárnu ale může v řadě lidí vyvolat velkou nechuť v takovém prostoru konzumovat potraviny.

Foto: Profimedia.cz

V blízkosti pisoárů se nyní ocitly dochucovací prostředky.

Toalety, ze kterých WC café vzniklo, byly postaveny v roce 1890 a uzavřeny od roku 1960. Nyní dostaly nový účel i funkci. Provozovatelé chtějí hosty nalákat na dobrou kuchyni i na vstřícnost vůči návštěvám domácích mazlíčků.

Foto: Profimedia.cz

V nabídce jsou menší jídla (polévky, sendviče atp.).

Autoři proměny se snaží prostor osvěžit veselými barvami i čerstvými květinami a doufají, že to hosté ocení. Zachovali většinu elegantních původních svítidel i klasických obkladů. Viktoriánská éra byla ostatně proslulá prosperitou, která se promítala i do veřejného prostoru.

Café tak stojí za návštěvu už jen pro svou designovou podobu. Dá se ale spekulovat, zda by se lépe neuplatnilo jako trafika nebo obchod s módními doplňky.

Čínská verze toalet

V Číně v provincii Yunnan před časem také otevřeli novou restauraci s interiérem, který je inspirován toaletou.

Tato verze ale měla na rozdíl od WC café kýčovitý interiér a nevkusné dekorace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám