Hlavní obsah

Pohodlné matrace a rošty mají významný vliv na kvalitu spánku

Právo, Gisela Růžičková

Nezáleží jen na stylu a vzhledu, ale především také na kvalitě. Na pohled příjemný design postele ještě kvalitní spánek nezajistí. Proto se zaměříme i na matrace a rošty postelí.

Foto: GUMOTEX

Lidské tělo vyžaduje zdravý a pravidelný spánek. A tak není důležitá pouze délka spánku, která je stejně individuální, ale především jeho kvalita. A tu do značné míry ovlivňuje vhodná matrace.

Článek

Matrace

Před nákupem matraci vždy vyzkoušíme. Lehneme si na ni na 15 až 30 minut v poloze, v jaké jsme zvyklí spát. Její pevnost ověříme tak, že si lehneme na záda a vsuneme dlaň pod kříž. Pokud tam ruka vklouzne snadno, postel je hodně měkká a naopak. Proto zvolíme takovou matraci, aby páteř byla při ležení rovná.

Na výběr máme velkou škálu výplní i potahů. Pěnové, latexové nebo pružinové matrace, potahy protialergické či snímatelné.

Foto: TROPICO

Partnerské matrace Nina (od 7980 Kč) vycházejí z rozdílné stavby těla muže a ženy – v jednotlivých partiích dochází k různému zatížení matrace. Jádro z kombinace pěn má ortopedické vlastnosti. Strana SOFT vyhoví hmotnosti do 75 kg. Strana HARD 75-130 kg.

Pěnová matrace je tvarově stálá a maximálně pružná, takže udrží páteř ve správné poloze po celou dobu spánku. Latexové matrace jsou odolné, prodyšné, nedeformují se, udržují stálou tělesnou teplotu a jsou antibakteriální. Jejich jádro je děrované. Podle velikosti a počtu otvorů se dělí na zóny s větší či menší tuhostí.

Polyuretanové matrace nabízejí příznivou polohu těla při spánku i dostatečné provzdušnění lůžka. Mají srovnatelnou životnost a elasticitu, ale jsou prodyšnější než latexové pěny. Hlavně speciální mikroporézní polyuretanová pěna s tzv. tvarovou pamětí reaguje na tělesnou teplotu, která mění její vlastnosti. Materiál se poddá tělu a podepře ho rovnoměrně rozděleným tlakem. Struktura otevřených pórů umožňuje pěně aktivně dýchat a zabraňuje pocení.

Foto: GELTECH

Matrace Biogel (od 13 220 Kč) vyvinuté s použitím gelových segmentů mají pozitivní vliv na náš spánek. Udržují tělesnou teplotu, jsou schopné vytvarovat se přesně podle jednotlivých částí těla a udržet je odlehčené. Jsou mechanicky nezničitelné.

Pružinové matrace jsou pevné, mají dlouhou životnost a jsou prodyšné. Představují standardní kvalitu lůžka. Jednodušším typem jsou pérové matrace s pružinami, které jsou levné, ale používáme je spíš pro příležitostné spaní.

Matrace s taškovými pružinami mají přibližně dvojnásobné množství pružin, jsou elastičtější a hodí se pro každodenní spaní. Vrstvu nad pružinami tvoří netkaná textilie s vysokým podílem vlny, která má dobré ortopedické i hygienické vlastnosti. Materiál je vzdušný a dobře odvětrává vlhkost. Pružinové matrace můžeme položit na pevný dřevěný nebo lamelový rošt.

Při výběru matrace je důležité zónování související s tím, že každá část našeho těla potřebuje odlišnou oporu. Proto jsou matrace rozděleny do tří až sedmi zón s různou tuhostí. Měkčí zóny se vyskytují v oblasti hlavy, ramen, kříže a pat. Tvrdší zóny se vyskytují v místě hrudníku a boků.

Matraci vystavujeme teplotám od 0 do 50 °C. Nenecháváme ji na přímém slunci ani ve vlhkém prostředí. Uchráníme ji tak před vyblednutím potahů a prodloužíme tím i její životnost, která je v průměru 5–10 let.

Foto: SUMBERLAND

Nová konstrukce matrace Combiflex (8390 Kč) z viscoelastické pěny profilované do masážních nopů s možností vlastního výběru tuhosti pomocí kombinace tří variant ložné plochy (soft, medium, hard) s jádrem matrace o dvou tuhostech.

Snímatelný potah čas od času sejmeme a jádro matrace vyvětráme, popřípadě vysajeme. Podle symbolů uvedených na každém potahu matrace potah vypereme nebo necháme chemicky vyčistit.

Většina matrací se vyrábí ve všech váhových kategoriích. I manželská postel může být sestavena ze dvou typů matrací a roštů kvůli odlišné hmotnosti a požadavkům muže a ženy.

Rošty

Základ kostry postele tvoří dřevěné lamelové rošty nebo pevné dřevo, drátěné pletivo připojené k vnějšímu dřevěnému rámu či látková drátěnka. Drátěnky působí jako tlumiče nárazů a prodlužují životnost matrace, i když nevětrají tak dobře jako lamelové rošty. Kvalitnější drátěnky mají pružné okraje s pružinami upevněnými v horní části dřevěného rámu, aby byla opora drátěnky po celé ploše stejná.

Foto: SUMBERLAND

Luxusní motorový lamelový rošt se systémem MOT (14 960 Kč) je plynule polohovatelný pomocí dvou elektromotorů s bezdrátovým dálkovým ovládáním, na rám je použito kvalitní vrstvené dřevo potažené fólií, doporučená kombinace s latexovými matracemi.

Nejvíce se osvědčily lamelové rošty. Na výběr máme dva systémy. Klasický rošt využívá předepnuté lamely. Ty jsou v okraji zastrčeny do rámu a lamela je funkční jen v oblasti středu postele. Tím dochází k nestejnému zatížení sousedních lamel, takže vzniklé výškové rozdíly vyrovnává silnější matrace. Matrace zase potlačuje správnou funkci lamel.

Foto: TROPICO

Pevný lamelový rošt Klasik (1330 Kč) se 16 lamelami šíře 53 mm, které jsou vsazeny do plastových pouzder v rámu roštu. Tento rošt je vhodný jako podklad pro všechny sendvičové, latexové a Flexifoam® matrace. Nosnost roštu je do 120 kg, výška cca 4,5 cm.

Druhou variantou jsou lamelové rošty s rovnou lamelou uloženou na třech podélných měkkých hranolech z pružné pěny. Nosné hranoly mají různou tvrdost podle hmotnosti. Výměna hranolů, uložených ve speciálních textilních kapsách, je snadná. Lamely spojují pásková poutka, v nichž se volně natáčejí. Tím je plocha roštu celá aktivní a stačí matrace silná 4 cm. Výplň matrace obvykle tvoří ovčí vlna nebo syntetická protialergická vlákna. Kvůli snadné údržbě dáme přednost matraci se snímatelným potahem.

Foto: TROPICO

Relax Klasik (2880 Kč) – pevný lamelový rošt se 42 lamelami v pružných plastových pouzdrech. V bederní části je 6 zdvojených lamel k nastavení tuhosti. Rošt se hodí pro všechny typy matrací. Nosnost do 130 kg, výška roštu cca 8 cm.

Matraci z polyuretanové či latexové pěny pokládáme na lamelový rošt s minimálním počtem 24 lamel nebo na pevnou, ale prodyšnou podložku s maximálně 40 mm velkými otvory po celé ploše. Na neprodyšnou podložku pokládáme pouze pružinové nebo taštičkové matrace.

Foto: SUMBERLAND

Novinkou je XXL lamelový rošt (2680 Kč) pro vyšší zatížení, rám z kvalitního vrstveného dřeva, výška roštu cca 6 cm, počet lamel 28 ks, šíře lamel 35 mm, síla 12 mm, nastavení tuhosti: 5 zdvojených lamel, maximální zatížení 160 kg.

Reklama

Související články

Jak prodloužit životnost dřevěného nábytku

Dřevěný nábytek je krásný kousek v interiéru, výjimečný přírodní materiál, který si zaslouží naši pozornost. Při péči o něj dáme na doporučení výrobce a hlavně...

Plastový nábytek umí být i luxusní

Plastový nábytek získává díky novým technologiím na pevnosti a odolnosti. Jeho výhodou oproti jiným materiálům je barevná i tvarová rozmanitost a nízká cena....

Výběr článků

Načítám