Hlavní obsah

Pohádkové domečky v travnatých homolích vypadají jako z Teletubbies

Novinky, Veronika Hušková

Máte-li doma malé děti a televizi k tomu, určitě vás při pohledu na švýcarskou minivesničku tvůrců z Vetsch Architektur napadne, že už jste něco podobného viděli. Domečky ukryté v homolích, spousta zeleně a barevných květin...chybí jen zajíci v nadživotní velikosti a už jen čekáte, kde se vynoří barevní semišoví hrdinové seriálu Teletubies.

Článek

Nutno říct, že projekt Erdhaussiedlung Lättenstrasse ve vesnici Dietikon na švýcarském venkově je ale mnohem méně kýčovitý. Obydlí ukrytá v zatravněných homolích mají ekologický nádech a spoustu výhod. Díky umístění v zemi jsou lépe izolovány a spotřebují jen asi třetinu energie na vytápění, v létě naopak skýtají příjemný chládek. V neposlední řadě jsou jejich obyvatelé chráněni před řadou přírodních jevů, zejména před vichřicemi a bouřkami.

Podle serveru Inhabitat byly pro stavbu i vybavení domku vedle přírodních a recyklovaných materiálů použity i materiály běžně užívané pro stavbu nadzemních domů. Konstrukci domů kryje vrstva izolace, která je chrání před deštěm, nízkými teplotami, větrem i opotřebením. Obavy z toho, že by se majitelům domků mohla zřítit střecha na hlavu, jsou opravdu liché. Stěny jsou totiž vyztužené betonem smíchaným se zeminou.

Suterén a parkoviště, které jsou překvapivě také součástí domů, byly vybudovány standardními stavebními metodami, v přízemí bylo použito stříkaného betonu. Všechna okna a další skleněné prvky jsou vyrobeny z recyklovaného skla. Dům kryje zelená vrstva, která může být ponechána jako trávník, nebo se dá využívat jako užitková zahrádka.

I když to na první pohled vypadá v této minivesničce poněkud spartánsky, není tomu tak. Projekt nabízí dokonalé soužití s přírodou bez nutnosti vzdát se běžného komfortu, například v podobě garáže. Vesničku tvoří devět tří, čtyř, pěti, šesti a dokonce sedmipokojových domů. Každý z nich má výhled na jezero, kolem něhož tvoří shluk. Do interiéru jednoho z domků nahlédnete v přiloženém videu.

Místnosti v domě jsou uspořádány s ohledem na využití denního světla - ty, jež jsou obvykle využívány přes den, jsou orientovány na jih, ostatní na sever. Jezero také napomáhá. Odraz od něj posiluje intenzitu, která proudí do domu skrze světlíky a střešní okna (hlavně v případě koupelen a schodiště do suterénu). Kromě toho určuje vodní plocha ráz celé vesničky a působí velmi romanticky. Jediné, co celkovou pohodu trochu ruší, jsou podle obyvatel žáby, které zde v létě pořádají hlasité koncerty.

Reklama

Související témata:

Související články

Úsporné a komfortní bydlení díky izolacím

Kdo by nechtěl bydlet v domě chráněném před nepříjemnou zimou, vedrem či hlukem? Zdá se, že všichni toužíme po vzácné atmosféře klidu a pohody, kterou nám...

Výběr článků

Načítám