Hlavní obsah

Levandulové dekorace krásně provoní byt, a působí proti molům

Novinky, tnk

Kytička levandule v šatníku nebo levandulové mýdlo ve skříni s prádlem krásně provoní oblečení a navíc zabrání jeho zničení nenechavými moly, a také jde o přírodní vůni bez umělých aromat. Levandule bude u vás doma nejen užitečná, ale i krásná dekorace. Nechte se inspirovat našimi aranžmá...

Článek

Levandule - bohatě větvený polokeř si můžete buď sami vypěstovat, anebo si ji můžete koupit v obchodě s dekoracemi či květinářství. K dekoracím se používají jak jednotlivé květy, tak celá kvetoucí nať.

.: Svazek levandule pořídíte za cenu od 25 do 40 Kč.foto: novinky/Kristýna Křížová

Taková klasická levandulová kytička vydrží vonět až celý rok a co víc, její vůně odradí šatní moly před kladením vajíček a vyžene je z šatníku pryč. Moli se živí hlavně vlnou, bavlnou a výjimečně si pochutnají i na lnu.

Zničené oblečení je pak výsledkem jejich usilovné aktivity, ale pokud máme doma dekoraci z levandule, rád se každý mol přestěhuje z našeho bytu jinam.

Vonný sáček pod polštář

Nejvoňavější jsou ale sáčky s květy levandule, ty si můžete dát pod polštář a ráno se probudíte do voňavého dne.

.: Levandulové sáčky stojí cca 50 Kč.foto: novinky/Kristýna Křížová

Takový sáček je pěkným dárkem k narozeninám i k svátku, a potěší hlavně milovníky ekologie a přírodních vůní a kosmetiky.

Mýdlo do prádelníku

Do prádelníku se ale svazky levandule nehodí, kvítky z ní opadávají a dělají v něm nepořádek. Do prádelníku raději použijte levandulová mýdla, která mají i typickou fialovou barvu, která je navíc letos nejvíce v kurzu.

.: Levandulové mýdlo stojí cca 50 - 100 Kč.foto: novinky/Kristýna Křížová

Na stůl do vašeho bytu by měla samozřejmě přijít kytička levandule. Doplňte ji o stylovou vázičku v barvě moka nebo ve smetanové barvě.

Na stěnu věnec z levandule

Bohatší dekorace z levandule na stěnu pořídíte na tržištích, kde najdete i proutěné košíky plné levandulových kvítků nebo zaplétanou levanduli. Tento levandulový věnec, který je vytvořen z vrstvených spletených kytiček levandule, působí opravdu zajímavě.

.: Věnec z levandule pořídíte cca za 250 Kč. Můžete si jej vytvořit i sami.foto: novinky/Kristýna Křížová

Nechte se inspirovat levandulovými dekoracemi a pořiďte si nějaké i k sobě domů. Budete si připadat jako ve francouzské Provence. Levanduli si můžete přivést z dovolené z jižní Evropy - roste tam totiž divoce, takže si naplánujte i její sběr, váš šatník to jistě ocení.

Reklama

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Výběr článků

Načítám