Hlavní obsah

Kontroverzní architektura šedesátých let stojí za pozornost

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatá šedesátá léta, to je část podtitulu rozsáhlé publikace Architektura 60. let, autorů Oldřicha J. Ševčíka a Ondřeje Beneše. Poprvé jsou v takovéto podobě zhodnocena významnější díla českých architektů této doby. Panelová sídliště, obchodní domy a robustní kulturní centra se dostávají do centra pozornosti, a ke zhodnocení.

Článek

Nová publikace volně navazuje na výstavu Bruselský sen, připomínající československou účast na Světové výstavě Expo 1958 v Bruselu.

Co umožnilo vznik moderní architektury

V šedesátých letech se po mezihře socialistického realismu vrátila do Československa moderní architektura. Šedesátá léta představují na svém malém časovém úseku pozoruhodně bohatě strukturované výsledky architektonických aktivit. Na Západě i v Československu se hledaly nové cesty,” říká historik a teoretik architektury Oldřich Ševčík.

.: Makromolekulární ústav - architektura těchto let byla jednoduchá a střídmá.foto: publikace Architektura 60. let Duch doby 60. let byl architektům společný, navrhovaná architektura se tak na pohled příliš neliší.

Mají být stavby 60. let památkami?

Nový knižní titul vychází shodou okolností v době, kdy se “stavby šedesátých let” stávají jak objektem zájmu památkové péče, tak i překvapivých demoličních výměrů. Otázkou zůstává, jestli naše nová, demokratická doba má zachovávat stavby minulého režimu jako kulturní památky. Za byt na panelovém sídlišti jsou při současné bytové situaci lidé vděční.

.: Sídliště Invalidovna v Praze - pohled na zajímavý moderní detail budovy.foto: publikace Architektura 60. let

Šedesátá léta mají své nezpochybnitelné památky - nadšení technikou, vědou a například kosmem se projevilo i v architektuře - odborníka i laiky nepřestává fascinovat architektura hotelu InterContinental nebo televizní věž a hotel na Ještědu.

.: Televizní věž a hotel Ještěd.foto: Ještěd

Je jen na nás, jestli éru 60. let zavrhnete celou nebo jestli si z ní budeme chtít vzít to dobré, co v ní vznikalo. O výstavě Bruselský sen, která se věnovala kulturnímu klimatu této doby se více dočtete zde.

Anketa

Líbí se vám architektura 60. let?
Vůbec ne.
10 %
Nelíbí se mi, ale některé stavby stojí za pozornost.
55,5 %
Ano líbí se mi.
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám