Hlavní obsah

Chátrající knihovně pražského Strahovského kláštera má pomoci sbírka

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než dva měsíce probíhá sbírka na rekonstrukci knihovny ve Strahovském klášteře. Do schránek Pražanů míří složenky s žádostí o dobrovolnou částku, za kterou získají rodinné vstupné do kláštera, obrazárny a knihovny.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Do zrekonstruovaného Teologického sálu knihovny lidé mohou nahlédnout pouze ode dveří.

Článek

Strahovská knihovna, jedna z největších knižních sbírek v republice, která shromažďuje 260 000 historických i soudobých tisků, 3000 rukopisů, z nichž nejstarší jsou z 9. století, i řadu světových unikátů, potřebuje sehnat 150 miliónů korun.

Zrekonstruovat se musí vstupní části pro návštěvníky i chodby knihovny, kde se praskliny zdí táhnou od stropu až k podlaze a kde se v 50. letech přetřely bílou barvou nástěnné kresby. Zřídit se musí i bezbariérový vstup a především je nutná oprava depozitářů, kde dnes zachraňují knihy pomocí kyblíku s vodou, zvlhčovačů a jedů na hlodavce.

„Požádali jsme si o granty na magistrátu i na ministerstvu kultury, ale ještě nevíme, zda nám ho schválí a v jaké výši. Byla nám schválena sbírka, kterou jsme zahájili na přelomu roku a dohodli se s Českou poštou na rozesílání složenek, které by nyní měli dostávat do schránek i lidé mimo Prahu. Za příspěvek jako protihodnotu nabízíme vstupné zdarma,“ řekl Právu ředitel knihovny Evermod Gejza Šidlovský.

Reakce lidí jsou ovšem, jak to tak bývá, někdy zlé, jindy vychytralé a v některých případech až dojemně štědré.

I za malé příspěvky jsme vděční

„Jeden pán si dal tu práci a došel na poštu s naší složenkou, na níž nám napsal velmi sprostý vzkaz, za jehož vyzvednutí jsme akorát na poště zaplatili patnáct korun. Pak jsou lidé, kteří pošlou dvacet nebo padesát korun, za což jsme vděční, někdo prostě nemůže dát více, ale vzhledem k tomu, že za to dostane vstupné pro dva dospělé a dvě děti, které stojí necelých 300 korun, tak to úplně neodpovídá,“ vypráví Šidlovský o návštěvnících, kteří se u pokladny podle pokynů prokázali útržkem složenky o zaslaném příspěvku, jenž by měl podle představ kláštera ideálně činit 300 až 500 korun.

„Ale také se stalo, že nám přišla složenka s 2300 korunami od paní z Prahy 4 se vzkazem, ať si pro ty peníze přijdeme k ní, že už nemůže chodit. To nás skutečně dojalo. Všech příspěvků si nesmírně vážíme, protože stav je opravdu hrozivý, zvláště v depozitářích. Nejlepší by bylo, kdyby se začalo s opravou hned,“ dodává ředitel knihovny.

Kdy se začne s rekonstrukcí, záleží na tom, kolik se podaří Strahovskému klášteru vybrat, ale podle Šidlovského se dají opravy rozdělit i do několika fází. V ideálním případě by však celková oprava měla být hotova do jednoho roku.

V knihovně, kde poslední celková rekonstrukce proběhla v 50. letech a na některých místech dokonce ještě v 19. století, se jedná vlastně o třetí fázi oprav. V roce 1994 byl zrekonstruován Teologický sál ze 17. století a v roce 2010 překrásný Filosofický sál pocházející z konce 18. století, který znají lidé po celém světě ze scén bondovky Casino Royale.

Kdo se rozhodne přispět na opravu Strahovské knihovny, může svůj dar poslat na speciálně zřízený účet 2105746158/2700 a do zprávy uvede SK. Získá za to rodinné vstupné do kláštera, založeného v roce 1143, obrazárny i zrekonstruovaných částí knihovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám