Hlavní obsah

V centru Prahy má vyrůst dům bez oken

Právo, Martina Klapalová

V Praze se už zase vedou vášnivé diskuse o moderní architektuře. Tentokrát jde o ultramoderní dům, který má vyrůst v samém centru Prahy, na konci Revoluční ulice v těsné blízkosti Vltavy a renesanční vodárenské věže.

Foto: Vizualizace – studio DaM

Takto má vypadat nový dům v centru Prahy.

Článek

Nic podobného v Praze dosud nestojí a sami autoři z architektonického studia DaM ho označují jako dům nedům. „Volili jsme záměrně abstraktní strukturu, nemá to standardní formu domu, spíš sochy,“ prohlásil jeden z autorů Petr Burian. Lidé z okolí ateliéru DaM o projektu hovoří jako o dalším Tančícím domě, moderní architektuře, jež Prahu ve světě proslavila.

Jenže zatím projekt nazvaný Novomlýnská brána vyvolává pouze ostré spory mezi památkáři a nefandí mu ani respektovaní čeští architekti. „Já s tím návrhem nejsem ztotožněn. Je to agresivní a vůbec si nemyslím, že je to další Tančící dům,“ vyjádřil se pro Právo jeden z nejlepších českých architektů Ladislav Lábus.

Polyfunkční dům s obchody a kancelářemi bude netypický už tím, že nemá žádná okna a vchod do něj připomíná otvor do jeskyně. Netypická je i fasáda z perforovaného plechu v barvě mědi. Novostavbě padne za oběť historická architektura. Bude zbourán stávající neorenesanční činžovní dům, nový dům bude doslova obtékat další historický objekt, půvabný barokní domek s mansardovou střechou.

Podle historika architektury Zdeňka Lukeše to vůbec nevadí. „Krása Prahy je v její proměnlivosti a v prolínání architektonických stylů. Jenže v současnosti panuje u nás nedůvěra k moderní architektuře, lidé z ní mají strach, a to je velký problém v této zemi,“ prohlásil Lukeš.

Skeptičtí architekti

Jenže ani mnohým architektům se projekt Novomlýnská brána nelíbí. „Je to otázka citlivosti k danému prostředí. O zastavění novomlýnské parcely se vede dlouhodobá diskuse, je třeba stavět moderní architekturu, ale pokud jde o tento konkrétní případ, určitě by měla zůstat zachována dominanta té vodárenské věže, to je nádherná věc,“ podotkl architekt Petr Durdík, který v minulosti působil na Útvaru rozvoje města.

Náklady na stavbu investor odhaduje na 250 miliónů korun. Zástupce investora Radovan Karas řekl na tiskové besedě na dotaz Práva, že hlavní motivací projektu je profit. „Chceme vydělat peníze, to snad je jasné. Druhá stránka věci je společenská, postavit něco, na čem by se všichni shodli. Je ale vidět, že všichni se na tom neshodnou,“ řekl Karas.

Největší spory se teď o Novomlýnskou bránu vedou mezi památkáři. Památkový odbor magistrátu, který je známý svým vstřícným postojem k investorům, vydal v těchto dnech souhlas se stavbou v rámci přípravy pro územní rozhodnutí. „Má to zajímavou fasádu, zajímavá bude i nová průchozí pasáž, ale nepopírám, že ta stavba je kontroverzní,“ řekl šéf městských památkářů Jan Kněžínek.

Proti je Národní památkový ústav (NPÚ). „Je to předimenzované. A rozhodně se bráním proti argumentům typu, že my památkáři chceme udělat z Prahy mauzoleum,“ reagoval Ondřej Šefců, náměstek ředitele pražského pracoviště NPÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám