Hlavní obsah

Střelecký ostrov čeká revitalizace za 40 miliónů

Právo, Jana Šprunková

Střelecký ostrov by měl do konce roku připomínat městský park, kterým byl ještě na přelomu 19. a 20. století. Radnice Prahy 1 se nyní chystá na jeho revitalizaci, která by se měla naplno rozběhnout v druhé polovině roku. Přijde na 40 miliónů.

Článek

Celý ostrov bude rekonstruován najednou, takže se akce neobejde bez nepopulárního opatření, a sice jeho uzavření zhruba na čtvrt roku. Současný stav ostrova hodnotí starosta Petr Hejma (ODS) jako naprosto nevyhovující.

„Ostrov kdysi žil po celý rok, byly tam promenádní koncerty, nikoli jednoúčelová plocha pro kinematograf nebo noclehárna bezdomovců,“ míní Hejma.

Travnaté plochy dnes skoro neexistují, povrchy cest se rozpadají, má je pokrýt mlat, technické prvky jsou v dezolátním stavu, veřejné osvětlení nesourodé. „Revitalizace je nutná. Nepůjde ale o žádné razantní a destruující zásahy. Žádné trvalé pevné stavby na ostrově nebudou,“ dodal. S restaurací nebo kavárnou se nepočítá, pouze s výdejnou občerstvení. Ta by měla být v prostoru pod schodištěm, kam se také vrátí záchodky, a má tam vzniknout i místo pro přebalování dětí. Letní kinematograf bratří Čadíků by měl fungovat dál, ale v omezené formě. Radnice o tom nyní s Čadíky jedná.

Ostrov bude bezbariérový

Střelecký ostrov by měl hlavně skýtat rekreační zázemí pro širokou veřejnost.

„Nechceme ho dostat do pozice hřiště. Rychlodráha pro bruslaře, jako je na Ladronce, tady nebude,“ míní Hejma. A po propojení pražských ostrovů přívozem není prý problém, aby se například skateboardisté nechali převézt na Dětský ostrov.

Ostrov by měl být bezbariérový, Praha 1 počítá s vybudováním výtahu na druhé straně mostu Legií, proti schodišti. Lidé budou moci korzovat i po obvodu ostrova a dostanou se tak i do jižního cípu, který je dnes nepřístupný, protože v cestě stojí objekt sportovního klubu Start. Na jižní špici by také mohlo být vyhlídkové molo. Okružní cestu by měla umožnit visutá lávka.

Podle Hejmy proti současné variantě obnovy ostrova nic nenamítá ani Národní památkový ústav, i když jsou prý ještě místa, o nichž se diskutuje. „Proti výtahu ale nejsou, diskuse okolo vyhlídky a lávky je ve finále,“ shrnul Hejma. „Cennost ostrova je v jeho okružní vyhlídce,“ tvrdí i autor architektonického návrhu Tomáš Jiránek.

Necelá stovka stromů se pokácí

Podle Jiránka se revitalizace dotkne i současné zeleně a zhruba 90 stromů z celkových tří stovek bude nutné pokácet. Zejména zmizí přírodní a náletová zeleň, pryč mají jít topoly kolem břehů a nahradí je lipová alej.

„Důvody jsou pouze pěstební, tedy zdravotní a bezpečnostní a je třeba zajistit generační kontinuitu,“ tvrdí Jiránek. Pokácenou devadesátku stromů nahradí výsadba šedesáti jiných.

Vedle ostrova, na jeho smíchovské straně, počítá radnice se zakotvením plavidla, které by se mělo stát klubovou lodí pro školní družiny čtvrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám