Hlavní obsah

Prosek se z periferie mění na město

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výstavba na Proseku nemá svým rozsahem v hlavním městě srovnání. Do několika let na sídlišti přibudou tři tisíce bytů, 20 tisíc metrů čtverečních kanceláří a obchodů a tisíce parkovacích míst. Soukromé stavebníky přilákalo do sídliště jeho propojení metrem, které začne v květnu jezdit z Ládví do Letňan. Ceny pozemků se na Proseku vyšplhaly z dřívějších 1500 korun na 8000 Kč za čtvereční metr.

Článek

"Prosek už není pražskou periferií. Sídliště se mění z ubytovny na moderní čtvrť,“ konstatoval náměstek primátora Pavel Klega (ODS). Do spousty nových bytových domů se už nastěhovali nájemníci, další byty vznikají takřka na všech volných prostorách a ze všech stran.

V příštím roce bude dokončen projekt Prosek Point čítající tři osmipodlažní budovy, který poskytne pracovní příležitosti 1200 lidem. Starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) tvrdí, že místa tam najdou především občané sídliště, jimž tak odpadne dojíždění do jiných koutů města.

Jarolím připustil, že změny, kterými sídliště prochází již několik let, ne všichni obyvatelé přijímají. Zastání mají u lidí do 30 let. Střední generace kolem 45 let je proti nim a senioři se těší, až už to skončí.

Megalomanské šílenství v podobě obřích budov

Obyvatelé v okolí stanice metra Střížkov, který má připomínat velrybu, však plány radnice příliš nadšeni nebudou. Proti stanici metra, u Domova mládeže, má stát zhruba patnáctipodlažní polyfunkční dům, polikliniku Prosek čeká nástavba, aby vznikl širší prostor pro komerční zdravotnické služby.

:. Jak má vypadat okolí stanice metra Střížkov.

Místo zelené plochy vedle stanice bude nejprve prozatímní P+R parkoviště pro 200 aut. Časem by ho mělo nahradit obchodní centrum. Jarolím prý ale dosud žádný kloudný návrh na něj neviděl. Před časem se však hovořilo i o 22patrovém objektu. "To je megalomanské šílenství. Je ale otázkou, jak dlouho budeme těmto šíleným nápadům vzdorovat,“ řekl.

V podzemí obchodního domu by mělo být parkoviště především pro obyvatele Proseka, protože po jeho výstavbě zanikne parkovací plocha u Jiřetínské ulice. Nebude to ale zadarmo.

"Budeme přijímat taková opatření, abychom vyhnali auta z ulic,“ tvrdí starosta. Je ale otázkou, zda na takové parkování budou lidé ochotni přistoupit. Jarolím odhaduje, že měsíčně by stání pod zemí mohlo přijít až na 1200 korun.

Park přátelství v rekonstrukci

V současné době se rekonstruuje Park přátelství, který prosecké sídliště protíná. "Získali jsme na to 37 miliónů z evropských fondů,“ řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

:. Rekonstrukce Parku přátelstvífoto: Právo/Jana Šprunková

Poškozené betonové koryto a bazénky, kterými protéká voda do jezírka, nahradí prý přírodní potok. Snahou je ušetřit za vodu. Dříve byl tento vodní prvek napojen na průmyslový vodovod, ten však zanikl a tak se plocha plní pitnou vodou.

"Náklady jsou horentní. Udělaly se nyní vrty a podle geologů lze počítat s dostatečně bohatým vodním zdrojem, který by měl potok pomoci napájet. Doufám, že se to povede,“ míní starosta.

Administrativní areál Prosek PointMetro Střížkov
Metro ProsekMetro Střížkov
foto: Městská část Prahy 9 a Hochtief cz

Anketa

Je podle vás správné stavět na sídlištích obří novostavby?
Ano, někde to může obohatit jednotvárnou architekturu
63,4 %
Ne, megalomanské šílenosti k nám nepatří
36,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1148 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám