Hlavní obsah

Prodala dům bez energetického průkazu, teď jí hrozí pokuta 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Milena z podhůří Krkonoš prodala v loňském roce přes realitní kancelář dům po svých rodičích. Po více než roce se ozvala nová majitelka domu s tím, že podle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií, měl být při prodeji domu předán energetický průkaz (Průkaz energetické náročnosti budovy – PENB). Paní Milena vůbec netušila, že taková povinnost existuje.

Foto: Nemopas

Ilustrační foto: Při prodeji nemovitosti je prodávající ze zákona povinen zajistit vystavení Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Pokud to neudělá, hrozí mu vysoká pokuta.

Článek

Paní Milena při prodeji potřebovala někoho, kdo se v prodeji nemovitostí orientuje a pohlídá všechny potřebné dokumenty, a proto využila služeb realitního makléře.

Předpokládala, že makléř, za provizi několika desítek tisíc korun, ji upozorní i na zákonnou povinnost vystavit PENB. Nejen že realitní makléř paní Milenu neupozornil, ale ani po několika urgencích se neměl k řešení situace. Zoufalá paní Milena vyhledala inspektora nemovitosti s žádostí o pomoc při řešení problému.

Inspektoři NEMOPAS mají ve svém týmu zkušené energetické specialisty, autorizované statiky, právníky, soudní znalce pro obor stavebnictví, elektrotechnika a ekonomika. S tímto zázemím jsou schopni kvalifikovaně pomáhat s řešením podobných situací.

Z lidsky nepochopitelných důvodů nebyla nová majitelka nemovitosti ochotna přijmout dodatečně vypracovaný energetický průkaz a hrozila udáním na Státní energetickou inspekci, od které paní Mileně hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Foto: Nemopas

Ilustrační foto: PENB dle celkové spotřeby zařazuje budovu do kategorie energetické náročnosti na stupnici od A do G. Nové a poměrně slušně zateplené budovy jsou nejčastěji v kategoriích B a C.

Inspektor spolu s energetickým specialistou a právníkem případ posoudili a výsledkem je skutečnost, že nedodání energetického průkazu je pouze přestupkem s promlčecí lhůtou 1 rok.

K podpisu kupní smlouvy naštěstí došlo na začátku loňského roku, takže je případ promlčený. Navíc podle Ústředního ředitele Státní energetické inspekce Ing. Pavla Gebauera uděluje inspekce pokuty za podobná nedodržení energetického zákona ve výši 10 000 Kč.

Při prodeji nemovitosti přes realitního makléře a jeho kancelář doporučujeme požadovat písemný závazek, že kancelář zajistí veškeré náležitosti, které souvisejí s prodejem domu. Pokud nemovitost prodáváte sami, doporučujeme využít služeb kvalifikovaných inspektorů nemovitostí, kteří při technické kontrole na potřebné dokumenty upozorní.

Autor: Ing. Ctibor Hůlka, energetický auditor, hlavní inspektor

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí NEMOPAS pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Z výhodné koupě domu se stala noční můra

Paní Jana se rozhodla, že si koupí starší dům v obci u Prahy, který si našla v nabídce realit na internetu. Důvodem její volby byla poloha blízko dálnice, dále...

Výběr článků

Načítám