Hlavní obsah

Jak si vyrobit látkové sáčky na bylinky

Právo, Miroslava Kubišová

Malé bylinkové sáčky se hodí v kuchyni při přípravě pokrmů, poslouží třeba i jako vonné sáčky k provonění prádla ve skříních.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Originální sáček na balinky do kuchyně si lze s trochou zručnosti vyrobit i doma.

Článek

Aby sáčky byly krásné, ozdobíme je originální malbou moukou a textilními barvami.

Postup
1. Ke zdobení jsme použili bavlněné sáčky o velikosti 14x10 cm v režné barvě. Sáčky buď koupíme, nebo je ušijeme z dlouhého pruhu látky, který na krátkých stranách založíme a sešijeme do dutinek pro stažení šňůrkou. Pak jej přeložíme na půlku a sešijeme i obě dlouhé strany.
2. Před prací sáčky vypereme, abychom látku zbavili apretury, která by zabránila dobrému vsakování barvy. Na přední díl mizicí (fantomovou) tužkou nakreslíme rámeček a název bylinky. Rámeček oblepíme lepicí páskou - můžeme použít papírovou krycí pásku nebo izolepu - jíž ohraničíme velikost obrázku.
3. Do sáčku vložíme karton, aby se malba neprosakovala. Z hladké mouky a vody namícháme kaši, kterou do rámečku namalujeme obrázek bylinky. Malujeme tenkým štětcem (obrázek si můžeme předkreslit mizicí tužkou).
4. Nános mouky působí jako krycí vrstva vosku při batice. Moukou malovaný obrázek necháme důkladně zaschnout (projeví se zběláním). Kulatý tupovací štětec nebo houbičku namočíme do textilní barvy a přebytek odsajeme na hadříku. Poklepáváním nanášíme tenký nános barvy.
5. Při tupování by se barva neměla slévat, ale měla by vytvářet jemné pokrytí plochy. Textilní barvy lze také mezi sebou míchat. Začneme zelenou, kterou zesvětlíme žlutou (pro bazalku), přidáním modré vznikne tmavě zelená (pro meduňku) a přidáním hnědé namícháme olivově zelenou (pro majoránku).
6. Barvou pokryjeme celý obrázek a tupujeme jí i přes ohraničený okraj obrázku. Při tupování nanášíme barvu spíš suchým a kolmo postaveným štětcem. Barva by měla pouze zanechávat drobné tečky tak, aby nevznikaly kaňky. Po zaschnutí odlepíme krycí pásku.
7. Textilní barvy i nápisy namalované textilní tužkou nakonec zafixujeme žehličkou nastavenou na bavlnu. Obrázek zažehlujeme přes papír po dobu pěti minut. Látku s takto zafixovanými barvami pereme ručně ve vlažné vodě.
8. Pak moukou namalované obrázky vypereme. Sáčky na chvíli namočíme do studené vody a mouku necháme trochu nabobtnat. Látku opatrně mneme nebo ještě lépe seškrábneme pouze moukou pokrytá místa, pod nimiž se objeví bílá nezbarvená tkanina.
9. Sáčky necháme uschnout a ještě jednou je přežehlíme. Nakonec vše dotvoříme obtáhnutím malby černou textilní tužkou. Tužkou obtáhneme všechna místa přechodů mezi barevnými a bílými místy. Tím zvýrazníme a dodáme na zajímavosti namalovaným bylinkám.
10. Zadní stranu sáčků popíšeme texty. Textilní tužkou popíšeme charakteristiku bylinek: která jídla jimi můžeme okořenit, jaký mají účinek, co léčí a podobně. Text i malbu ještě jednou přežehlíme žehličkou nastavenou na bavlnu.

FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Sáčky koupíme ve výtvarných potřebách (19 Kč/kus) nebo je ušijeme z odstřižků látek. Látku před prací však přepereme, aby se barva dobře chytala.
  • Textilní fixovou tužku koupíme v papírnictví za 12 Kč, textilní barvy ve výtvarných potřebách (od 45 do 120 Kč/ kus, podle velikosti obsahu a výrobce). * Vložíme-li do sáčku levanduli nebo olivové listy s květy, po uschnutí krásně provoní šatstvo a odpudí moly a roztoče.
  • V kuchyni poslouží např. pro uskladnění majoránky, máty, bazalky, petrželové natě.

Reklama

Související články

Vyrobte si stylové přání pro miminko

Když se narodí miminko, snad každý z jeho okolí se snaží přijít s nějakým originálním dárkem pro něj - koupit dudlík nebo dupačky je až ta poslední možnost....

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Výběr článků

Načítám