Byt o dispozici 3+1 byl ve špatném stavu a bylo potřeba provést kompletní rekonstrukci od výměny skladby podlah přes elektroinstalace, nový kotel a topná tělesa až po nové omítky a malby.

Našli společnou řeč

Dispozici bytu chtěli majitelé zachovat stávající, proto se návrh věnuje především vybavení interiéru a drobným stavebním úpravám.

Již v návrhu investor s architektem našli společnou řeč a podařilo se jim vytvořit příjemné a praktické bydlení v kombinaci s neotřelým a nadčasovým designem.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Barevné řešení interiéru je laděno spíše do přírodních až neutrálních barev tak, aby bylo možné použitím doplňků různých barev interiér jednoduše obměňovat a tím se stal nadčasovým.

Nepravidelný půdorys obývacího pokoje

Obývací pokoj je jedinou místností v bytě, kde byly zachovány stávající parkety. Ty byly repasovány a namořeny do odstínu tmavě hnědé.

Místnost má nepravidelný půdorys, kde nenajdete pravý úhel, bylo tedy výzvou pojmout prostor funkčně a netradičně.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Interiér obývacího pokoje architekt navrhl na konceptu odlehčených horizontálních linií v podobě polic na trny, které probíhají přes roh místnosti a opticky obepínají prostor.

V souladu s odstínem parket

Televize je zavěšena na nábytkovém panelu, materiálově sladěném s ostatním navrženým vybavením, za ním jsou schovány veškeré přívodní kabely.

Odstín tmavých nábytkových dílců byl vybrán s ohledem na odstín mořených parket do čokoládově hnědé.

Pracovní kout ve druhém rohu pokoje

Na televizní stěnu plynule navazuje pracovní kout ve druhém rohu obývacího pokoje.

Dostatek otevřených úložných prostor nenásilně doplňují bílé uzavřené prostory přístupné pomocí výsuvů ve spodní části nábytku a výklopů v části horní.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Sedací souprava čalouněná bezúdržbovou textilií

Naproti televizi je v rohu umístěna rozkládací sedací souprava, čalouněná bezúdržbovou textilií v neutrálním béžovém odstínu tak, aby ladila se zbytkem interiéru.

Pod původní rákosový strop byly zavěšeny sádrokartonové podhledy, které zjednodušují rozvedení nových elektroinstalací, a umožňují vytvoření kastlíků, jež elegantně ukryjí garnýže pro záclony a případné závěsy.

Tmavě hnědé odstíny a neutrální bílá

Obývací pokoj navazuje na kuchyň s jídelním koutem. Zvolená barevná kombinace přírodních tmavě hnědých odstínů a neutrální bílé prochází celým interiérem. Ve všech zbylých místnostech bytu, vyjma dvou ložnic, je položena velkoformátová dlažba ze Španělska.

Kuchyně - jednoduché a moderní řešení

Kuchyňská linka přizpůsobená prostoru je řešena jednoduše a moderně. Kvůli praktičnosti jsou zádový obklad i pracovní deska vyrobeny každý z jednoho kusu materiálu.

Dvířka horních skříněk jsou vyrobena z mléčného skla, zasazeného do hliníkových rámečků.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Otevírání spodních skříněk je vyřešeno použitím praktických a uživatelsky pohodlných podélných úchytových profilů. Mimo veškeré dnes standardní spotřebiče se do kuchyňské linky podařilo zabudovat i vestavnou pračku, kterou nebylo možné umístit do malé koupelny.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Koupelna oživena červenou perleťovou mozaikou

Koupelna nepravidelných rozměrů je se zbytkem interiéru propojena jednotnou velkoformátovou dlažbou, které bylo využito i k obložení stěn do výšky jednoho metru.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Koupelna je oživena červenou perleťovou mozaikou, na niž navazuje obklad ve světle krémovém odstínu totožného formátu jako tmavý.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Krémové obklady na toaletě

Na toaletě jsou použity pouze světle krémové obklady, aby nebyl prostor opticky zmenšován. Z technických důvodů nebylo na WC možné aplikovat podomítkovou splachovací nádržku, proto byla vybrána samostatně stojící mísa, na niž svým designem navazuje i použité umývátko.

FOTO: Jan Vermouzek a časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce probíhala ve dvou fázích

Obě ložnice prošly kompletními stavebními úpravami, vybavení si však majitelé ponechali stávající.

Rekonstrukce probíhala ve dvou fázích. Fáze návrhu nového interiéru zabrala zhruba pět týdnů a samotná realizace potom trvala necelé tři měsíce.

Ing. arch. Tomáš Valeský
Šest let se profesionálně věnuje interiérovému designu a projektům rodinných domů. Navrhuje a zařizuje interiéry kompletně na klíč, včetně vizualizací, řešení dispozic, stavebních úprav, návrhů nábytku na míru a zajištění jeho výroby. Je absolventem FA VUT Brno. Zkušenosti získal v předních brněnských ateliérech a nábytkářských firmách. Od roku 2012 působí jako hlavní architekt ve firmě Univers projekt v Brně.