Hlavní obsah

Děti odrostly, nastal čas na úpravu bytu

Když vyletí malá ptáčata z hnízda, znamená to většinou pro rodiče významnou změnu. Stejnou zaznamenali i manželé, kteří bydlí v panelovém bytě na sídlišti jednoho menšího středočeského města, jejichž potomci se osamostatnili, což bylo impulzem k úpravám vlastního bydlení.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

Manželé jsou vlastníky bytu velikosti 3+1, který nějakou zásadní úpravou nikdy neprošel, vše bylo sice funkční, ale odpovídalo to svému stáří a žádalo si výměnu.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Samotný panelový dům již prošel celkovou revitalizací obvodového pláště, který je zateplený, má nová plastová okna a novou střešní krytinu, takže v tomto ohledu ideální stav vylepšit i interiér bytu, a získat tím moderní bydlení po všech stránkách.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Chyběla komora

Na základě referencí se majitelé obrátili na stavební společnost Nabastav, aby zpracovala projektovou dokumentaci rekonstrukce. Vzhledem k letité zkušenosti s užíváním bytu měli majitelé celkem jasno o nové dispozici, neboť ta stávající jim až na pár drobností vyhovovala, jen z dětského pokoje vznikla nově pracovna.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Úskalím bylo, že byt neměl dostatek úložných prostor, cílem proto bylo do stávající dispozice zapracovat komoru.

Podle dnešních trendů

Vzhledem k tomu, že v minulosti byly původní dveře spojující obývací pokoj s kuchyní zazděny z důvodu zvětšení užitného prostoru v obývacím pokoji a požadavek byl, dle dnešních trendů, kuchyň naopak s obývacím pokojem propojit, naskytla se možnost prostor původního vstupu do kuchyně využít jako odkládací komoru. Tím byla dispozice vymyšlena.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Vypracování projektové dokumentace

Po vypracování projektové dokumentace společnost rovnou vypracovala položkový rozpočet stavebních prací a dodávek materiálů, který majitelé po osobním výběru vybavení a drobných úpravách akceptovali. Nezbývalo nic jiného, než uzavřít smlouvu a pustit se do díla.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Kompletní demontáž stávajících příček

„Vzhledem k faktu, že všechny vnitřní příčky byly z dřevovláknitých desek, došlo ke kompletní demontáži všech těchto příček a umakartového bytového jádra, včetně souvisejících rozvodů a vybavení," poznamenává Martin Klíma z dodavatelské společnosti.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

„Podle nového půdorysného schématu byly příčky vyzděny z plynosilikátových tvárnic. V bytě došlo ke kompletní výměně všech vnitřních rozvodů elektroinstalace včetně bytové rozvodnice.

Současně byl proveden rozvod slaboproudých rozvodů pro napojení kabelové televize a síťový rozvod pro počítač. V prostoru chodby, koupelny a WC byl proveden snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED svítidly a prostor podhledu byl též využit pro vedení elektroinstalací, aby se eliminovalo sekání v betonových stěnách, doplňuje Klíma.

Změny v koupelně a na toaletě

V bytě došlo k výměně všech původních litinových otopných těles za desková. V koupelně byla osazena na přání majitelů opět vana, ale akrylátová místo původní kovové. Dále umyvadlo, skříňka a prostor pro připojení pračky.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

WC bylo použito závěsné a ještě se nakonec doplnilo o malé umývátko. Přístup do instalační šachty, která je umístěna za zadní stěnou WC, je zajištěn podobkladovými dvířky, která jsou v zavřeném stavu téměř neviditelná, neboť obložený povrch splývá s okolním obkladem.

Rozvody pro montáž kuchyňské linky

V prostoru kuchyně došlo k přípravě rozvodů pro montáž kuchyňské linky včetně napojení vzduchotechniky, nové přípojky plynu pro plynovou varnou desku, napojení dřezu a myčky nádobí.

Na nové elektrorozvody byla po dokončení vystavena revizní zpráva.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

„Obklady a dlažby v koupelně a na WC majitelé zvolili ve větším formátu ze série Rako Fashion v šedočerné kombinaci, která výrazně kontrastuje s bílým vybavením. Podlahu v ostatních částech bytu bylo nutné zbavit původních zbytků lepidla, vybrousit nerovnosti a celý povrch opatřit nivelační stěrkou, jejíž povrch je již dostatečně rovný a hladký pro pokládku jakéhokoli typu podlahové krytiny,” shrnuje Klíma.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Finální krytinu majitelé zvolili z lepených vinylových dílců Thermofix v dekoru dřeva. Dveře byly použity tradiční, otevírané do obložkových zárubní Gerbrich. Vstupní dveře byly vyměněny za bezpečnostní s vlastní certifikovanou zárubní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám