Co člověk, to samozřejmě jiný názor a jiný pocit. Proto nelze obecně doporučit, které barvy do koupelny použít a které jsou tabu.

Spousta lidí, zejména u nás, je podle odborníků stále ovlivněna konzervatizmem a nepouští se do příliš odvážných variací.

Z dopisu čtenářky
„...už jsem viděla několik zdařilých rekonstrukcí podobných bytů uveřejněných v časopisu Panel Plus. V podstatě se jedná o výběr firmy, která by zvládla veškeré práce v dobré kvalitě a za rozumný peníz. Výrazná změna dispozice bytu po rekonstrukci asi nebude možná, vzhledem ke stávajícímu stavu, ale byla bych ráda, kdyby se alespoň zvětšil vstupní prostor z obývacího pokoje do kuchyně a také plocha koupelny.
Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

V příloze posílám jednoduchý plánek bytu 3+1. Z chodby jsou ještě naznačeny dveře do dětského pokoje a z kuchyně do ložnice."
Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Čtenářce byl redaktorem časopisu doporučen ke spolupráci bytový architekt Jan Počepický, s jehož zdařilými realizacemi jste se na Novinkách již po několikáté mohli setkat.

K realizaci rekonstrukce byla přizvána na doporučení bytového architekta stavební firma Petr Párys-Stavint.

Naplnit požadavky moderní doby

Již při první komunikaci s klientkou byly stanoveny priority, které by měla rekonstrukce naplňovat. Jednalo se především o vyřešení zvětšení obývacího pokoje a propojení se vstupní chodbou, aby působila světleji a vzdušněji.

Dále bylo požadavkem zvětšení koupelny a kuchyně a jejich vyřešení, aby odpovídaly požadavkům moderní doby.

Optické zvětšení zádveří

V prvé řadě se jednalo o vybourání části příčky mezi předsíní a obývacím pokojem a vytvoření nové příčky vymezující prostor za vstupními dveřmi do obytu, čímž vzniklo zádveří oddělené od navazující chodby posuvnými skleněnými dveřmi.

V zádveří byla navržena velkoformátová dlažba nejen na podlahu, ale i na stěnu, na které je navržen věšák kabátů a botník s lavicí. Jedná se nejen o optické zvětšení zádveří, ale i o praktickou věc.

V nově vzniklém prostoru z části předsíně byla navržena plovoucí podlaha stejně jako v obývacím pokoji, čím se oba prostory ještě více opticky propojily. Stejná dlažba byla použita i v koupelně, na WC a chodbě.

Vzdušné provedení stolků

Dispoziční řešení obývacího pokoje vychází z umístění komunikačních pruhů propojujících chodbu s kuchyní, kuchyň s jídelním stolem.

Obývací část se skládá ze sedací rohové soupravy v jednoduchém praktickém designu doplněné o dva konferenční stolky různých velikostí.

Původní stav

Původní stav

Vzdušné provedení stolků ze železných drátků je velmi atraktivní a dodá interiéru zajímavý styl a vzdušnost. Televize je umístěna naproti sedací soupravě na stěně do předsazeného panelu. Povrch panelu je navržen s tenkovrstvou břidlicí. Pod panelem jsou umístěny nízké skříňky doplněné o police.

Kuchyň - vizualizace

Kuchyň - vizualizace

Optické propojení prostorů

Vzdušný skleněný jídelní stůl byl umístěn co nejblíže ke kuchyni a k oknu obývacího pokoje, aby byl dostatečný prostor kolem. Tento prostor určený pro jídelní stůl byl přiznán přidáním závěsného osvětlení.

Nový stav

Nový stav

Stejný typ osvětlení byl navržen nad barový stůl v kuchyni. Záměrně byl použit stejný obkladový materiál za kuchyňskou linkou jako na tv panelu v obývací části, aby se docílilo alespoň optického propojení obou prostorů.

Zásadní dispoziční změny v kuchyni

Zásadní dispoziční změny se odehrály i v kuchyni, kde z původně průchozí kuchyně do pokoje a chodby byly oba průchody zazděny a byl vytvořen tzv. kuchyňský kout.

Tato změna umožnila zvětšení kuchyňské sestavy z původní krátké přímé na moderní kuchyňskou linku ve tvaru L, navíc doplněnou o barový pult.

Změna na přání klientů

„Zazděním průchodu v kuchyni do pokoje bylo nutné vytvořit chodbičku na úkor zmenšení menšího pokoje a v příčce mezi pokoji vybourat otvor, čímž jsou oba pokoje nyní přístupné z hlavní chodby, aniž by se muselo vstupovat přes obývací část, jak tomu bylo v původním stavu.

S touto změnou v dispozici bylo pracováno na přání klientů, aby došlo k rozdělení bytu na veřejnou a soukromou část,” poznamenává architekt Jan Počepický.

Pro zvětšení koupelny byla využita slepá část chodby, která vznikla zazděním průchodu do kuchyně a přesunutím WC, které je přístupné z chodby, blíže k obývací části.

Design struktury jemných linek

Obklad byl vybrán ze série v moderním, nadčasovém formátu 20 x 60 cm, která do koupelny přináší luxus a okázalý styl. Obkladačky v šedém a bílém provedení hlubokého lesku a s designem struktury jemných linek doplňují za umyvadlem luxusní dekory s pruhy obsahující tzv. lustro, neboli zrcadlící se glazuru.

Prostor příjemně zútulní

Koupelnový nábytek má funkci nejen praktickou, ale zároveň prostor příjemně zútulní.

Skříňka pod umyvadlo je v provedení dřevodekoru akácie se zafrézovanou úchytkou do velké praktické zásuvky, kam se poskládají i objemnější a vyšší věci nezbytné do koupelny.

Kombinace pravidelných linek a kruhových tvarů je jak na nábytku, tak na tenkém keramickém umyvadle.

Nábytek je doplněn o malé závěsné skříňky umístěné svisle s odstupem mezi sebou. U dvířek tohoto nábytku klienti jistě ocení praktické zpracování, a to možnost otevírání jak shora, tak zespodu.

Zrcadlo bylo vybráno v jednoduchém moderním provedení s hliníkovým rámem.

Skvěle promyšlená pro všední den

Smaltovaná vana vybrané série osvědčené značky je skvěle promyšlená pro všední den. Kolmé boční stěny vytváří velkorysý vnitřní prostor – a to i při malých vnějších rozměrech. Rovné dno vany nabízí velkou plochu k stání pro pohodlné sprchování, jež umožňuje vanová zástěna, kterou je možné sklopit ke zdi, pokud není používána.

Vanová baterie je nahrazena napouštěním vody přepadem ve vaně, který je připojen k podomítkové baterii. Volně postavené nádoby se sprchovým gelem a šamponem jsou nahrazeny elegantním, nerezovým, nástěnným dvoudílným dávkovačem mýdla.

Měně je někdy více

Vzhledem k tomu, že jedna ze stěn koupelny navazuje na šachtu, byla použita neviditelná revizní dvířka pod obklady.

Stejně jako v zádveří i zde použitá dlažba s minimalistickým designem imitace cementové stěrky je důkazem, že méně je někdy více.

Ing. arch. Jan Počepický
„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“
Petr Párys – STAVINT
„Již od roku 1999 se snažíme co možná nejlépe splnit vaše přání ve všech směrech návrhu a realizace rezidenčních i komerčních interiérů, kde necháme vyniknout náš důraz na detail. Provádíme kompletní rekonstrukce domů a bytů na klíč.“