Hlavní obsah

Jednoduše zařízený byt pro mladý pár oživují výrazné barevné pruhy

Byt 2+kk v novostavbě bytového domu v Brně čekal na nové obyvatele a potřebné úpravy. Požadavkem mladého páru bylo navrhnout interiér v moderním a jednoduchém duchu s oživením výraznou barvou.

Foto: Jan Vermouzek, Univers Projekt a časopis PANEL PLUS (8x)

Článek

Už ve fázi návrhu došlo ke shodě investora a architektů na použití hráškově zelené barvy. Protože byl byt už vybaven laminátovou podlahou a dveřmi v tmavě hnědém dekoru, vybavení interiéru je realizováno převážně do světlých tónů.

Podhled ze sádrokartonu

Během realizace proběhla jediná stavební úprava, podhled ze sádrokartonu a příprava rozvodů pro kuchyňskou linku.

Podhled navazuje na překlad francouzského okna v kuchyni a směrem do obývacího pokoje je pak zakončený světelnou rampou.

Přímo do podhledu uschovali architekti také odtah pro digestoř. Tyto stavební úpravy byly hotovy během tří dnů, následovalo pak zaměření, výroba a montáž lakovaného nábytku na míru.

Kopíruje vzhled dřeva kresbou i strukturou

V obývacím pokoji architekti navrhli otevřenou zavěšenou televizní skříňku, nad kterou je umístěna otevřená polička. Zvolený jednoduchý koncept tmavých částí nábytku ve tvaru C se v interiéru opakuje.

Nábytek je vyroben v kombinaci tmavého dřevěného dekoru a bílého laku ve vysokém lesku.

Tmavé dílce jsou v provedení Synchropor, které kopíruje vzhled dřeva, a to nejen kresbou, ale i strukturou. Díky tomu tento umělý materiál působí velmi přirozeně a skvěle se hodí do interiéru pro mladý pár.

Naproti televizi je umístěna velká rohová sedací souprava neutrální šedé barvy z omyvatelného materiálu Carabu. Sedačku doplňuje koberec s dlouhým vlasem.

Nábytek v obývacím pokoji bez úchytek

Konferenční stůl koncepčně navazuje na televizní stěnu a obsahuje jak otevřené, tak uzavřené úložné prostory v podobě výsuvů. Nábytek v obývacím pokoji je řešen bez úchytek.

Pohodlné otevírání výsuvů zajištuje přesah čílka ve spodní části skříňky. Otevřená část televizní skříňky je navržena tak, aby se do ní mohlo pohodlně umístit příslušenství k televizi.

Horizontální a vertikální pruhy v zelené barvě

K jídelnímu stolu architekti ve shodě s investorem vybrali židle mořené do stejného odstínu jako tmavé časti nábytku, které nechali očalounit stejným materiálem jako sedačku.

V interiéru se opakují horizontální a vertikální pruhy ve zvolené hráškově zelené barvě.

Originální řešení světel

Pro dostatek světla jsou v řešeném prostoru navržena jednoduchá stropní svítidla s LED žárovkami doplněné LED rampou, která odděluje prostor kuchyně od obývacího pokoje s jídelnou.

V kuchyni zajišťují osvětlení LED bodovky a LED pásek vespodu horních skříněk.

Zádový obklad z kaleného diamantového skla

Kuchyně je vyrobena jednoduše a prakticky. V bílém lesku s tmavou pracovní deskou a skleněným zádovým obkladem v hráškové barvě zapadá do celkového konceptu bytu.

Zádový obklad je z kaleného diamantového skla, které nezkresluje navrhovaný odstín barvy.

Použitá barva zádového obkladu a barevné malby byla vybrána z NCS vzorníku, aby byla totožná.

Další moderní prvky v kuchyni

V kuchyni jsou využity moderní prvky. Například odtah vodních par nad indukční varnou deskou je zajištěn výsuvnou digestoří. Horní skříňky jsou řešeny bez úchytek a pro jejich otvírání slouží vyfrézovaná drážka do spodních lakovaných MDF dílců.

Spodní skříňky jsou opatřeny elegantními úchytkami naraženými na horní hranu. Pod granitovým dřezem je umístěný odpadkový koš otvíraný pomocí systému servo-drive.

Moderní a praktický interiér

Celá rekonstrukce trvala přibližně dva měsíce, a to včetně návrhu a výroby lakovaného nábytku na míru.

Noví majitelé v bytě už spokojeně bydlí a užívají si moderní a praktický interiér.

Ing. arch. Tomáš Valeský
Šest let se profesionálně věnuje interiérovému designu a projektům rodinných domů. Navrhuje a zařizuje interiéry kompletně na klíč, včetně vizualizací, řešení dispozic, stavebních úprav, návrhů nábytku na míru a zajištění jeho výroby. Je absolventem FA VUT Brno. Zkušenosti získal v předních brněnských ateliérech a nábytkářských firmách. Od roku 2012 působí jako hlavní architekt ve firmě Univers projekt v Brně.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám