Hlavní obsah

Rekonstruovaný byt oživila zajímavá kuchyň i designové prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve koupili byt na pražském sídlišti, přesto s přírodou na dosah. V jakém byl stavu? Typickém pro byt před rekonstrukcí. “Takový byt jsme hledali úmyslně a jeho stavem jsme se nenechali odradit. Věděli jsme, že jej budeme chtít přestavět a nově zařídit, a tak se nám zdálo zbytečné platit za byt po rekonstrukci, který by neodpovídal našim představám,” vysvětluje Petr.

Foto: architektonické studio Edit! a časopis PANEL PLUS (9x)

Obývací pokoj

Článek

Myšlenka rekonstrukce dozrávala postupně. Nejdůležitější nebyla ani tak otázka “kdy”, ale spíše “jak”.

Mladí manželé měli poměrně jasné požadavky, jaké by měla rekonstrukce splňovat. Od prvních úvah bylo jasné, že využijí služeb architekta.

Chodba

Spolupráci s architekty si nemohou vynachválit

Na doporučení zvolili společnost Edit!. Spolupráci si mladí manželé nemohou vynachválit. “Velmi se nám líbily již samotné návrhy nového řešení. Vůbec přitom nevadilo, že jsme měli jen rámcovou představu o dostatku světla a prostoru a všechno ostatní jsme již nechali na jejich návrzích.

Chodba

Dnes, když bytem procházíme, se nám to zdá všechno už tak samozřejmé, že se nám ani nechce věřit, jak to tady vypadalo před rekonstrukcí, fotografie ale poskytují jasné svědectví," poznamenává Jana nad kupičkou fotografií.

Nosná zeď nenarušena

"Pořízení panelákového bytu 3 + 1 s plochou 72 m2 bylo pro mladé majitele jenom prvním krokem, druhým byla kompletní rekonstrukce. Po prověření několika dispozičních variant jsme se společně rozhodli pro variantu, která nezasahuje do střední nosné zdi, a tudíž nevyžaduje stavební povolení," poznamenává ing. arch. Juraj Calaj z architektonického studia Edit!

Kuchyň

Logická komunikační cesta

Návrh tak využívá už stávajících otvorů v nosné zdi. Centrem celého bytu se stalo nové "koupelnové jádro", které bylo postaveno z lehkých tvárnic. Původní toaletu a koupelnu, nesmyslně přístupnou pouze z kuchyně, nahradila varianta nabízející logické komunikační cesty: s nákupem lze zamířit rychle do kuchyně, z ložnice i dětského pokoje vede krátká cesta na WC.

Kuchyň

Funkční a moderní materiály

Při navrhování jsme se snažili vyjít majitelům vstříc i pečlivým hlídáním rozpočtu, volili jsme proto funkční a moderní materiály, ale v přijatelných cenách. Kolem hygienického jádra jsou umístěny jednotlivé místnosti, je ponechána i samostatná kuchyň, která není spojena s obývací částí bytu.

Obývací pokoj

Šedá akrylátová stěrka

Nové koupelnové jádro je zvenčí i uvnitř upraveno šedou voskovanou akrylátovou stěrkou. Tento materiál snáší velmi dobře i vodu, je možné jej i lokálně opravit, navíc má v porovnání s některými drahými stěrkami příznivou cenu.

Koupelna

Akrylátová stěrka byla nanesena i na dveře potravinové skříně z MDF desek, která tak "zmizela" v jádře, stejně jako úložný prostor nad toaletou.

WC

Nábytek na míru

Příjemný teplý kontrast k bílým stěnám představuje dřevěná třívrstvá podlaha. Do prostoru, kde je třeba počítat s každým centimetrem, se vždy vyplatí nábytek na míru. Na zakázku tak byla vyrobena kuchyně z lakované MDF desky, pracovní deska je z dřevěného masivu.

Cílem bylo navrhnout řešení, které by splňovalo požadavky na originalitu interiéru, a přitom nebylo drahé. Důležité bylo volit prvky v odlehčeném pojetí, které by v místnosti zbytečně nezabíraly prostor.

Vytvářejí příjemnou atmosféru

Na vestavěný nábytek v obývacím pokoji a v chodbě byla použita dýhovaná dřevotříska. Ve styku skříněk se stropem jsou nainstalovány LED pásky na nepřímé osvětlení, jež večer vytvářejí příjemnou atmosféru.

Vybavení okořeněné designovými kousky

"Finální povrchovou úpravu lakováním si klienti udělali sami, aby snížili náklady. Což se povedlo a výsledek vypadá dobře. Právě s ohledem na finanční možnosti bylo pro vybavení bytu použito vybavení z IKEA, ale "okořeněné" designovými kousky v dostupných cenách," doplňuje architekt Juraj Calaj.

Edit!
Práce je pro nás především radost, která se rozvíjí s každým novým projektem a s každou pozitivní odezvou. Základ studia tvoří čtyři partneři - Lenka, Ivan, Vítek a Juraj. Každý z nás je odjinud, s jinými schopnostmi a zkušenostmi, které u společného stolu dokážeme propojit do jedinečného výsledku. Se stejnou chutí řešíme soukromé projekty i soutěže a urbanistické koncepty, nebojíme se ani netradičních zadání, mezioborové spolupráce a experimentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám