Hlavní obsah

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla

Právo, haš

Probíhá doba, kdy rádi čerpáme z uskladněné úrody, kterou nám zahrada v loňském roce poskytla. Skladování ovoce a zeleniny má však svá pravidla, která nám pomohou udržet plody co nejdéle v dobré kvalitě.

Foto: Právo

Košťáloviny, rajská jablíčka, a mrkev při jejich uskladňování dbáme na to, aby nebyly uloženy v těsném sousedství.

Článek

V našich podmínkách se nejlépe dlouhodobě skladují především jablka a hrušky (jádroviny). Potřebují chladnou místnost s teplotou ne vyšší než 6 °C, kde by neměla klesnout pod 3 °C. Chybu už nesmíme udělat při samotné sklizni jablek.

Měli bychom je sklízet krátce před tím, než dozrají k přímé konzumaci (zkušení sadaři hovoří o sv. Václavovi, kdy musejí jablka ze stromů).

Foto: Právo

.: Když je ve sklepě dost místa, lze jablka rozložit do dřevěných regálů. foto: Právo

V ideálním případě jablka rozložíme na dřevěné police nebo do lísek, které lze stavět na sebe. Jablka bychom měli vkládat do lísek stopkami nahoru, hrušky stopkami dolů. Mezi lískami by měl proudit dostatek vzduchu, aby se mohly uvolňovat látky stimulující proces zrání. Ovšem pozor! Nadměrné větrání vede k úbytku vody, ovoce se pak rychleji scvrkává. Zásoby pravidelně kontrolujeme a zkažené ovoce ihned odstraňujeme.

Ideální prostor pro jádroviny

Má to být chladný, ne příliš suchý sklep s dobrou výměnou vzduchu. Ve starých venkovských staveních jsou to prostory, v nichž je podlaha z cihel nebo udusaného jílu.

Betonové sklepy v novějších stavbách, kde často vedou i topné trubky, jsou k dlouhodobému skladování ovoce naprosto nevhodné. Je-li ve sklepě relativní chladno, můžeme si pomoci tím, že plody zabalíme do sáčků z polyetylenové fólie.

Jablka v tomto případě nedáváme do sáčků bezprostředně po sklizni, ale s jedno až dvoudenním zpožděním.

Foto: Právo

.: Odrůda jablek Golden Delicious vyžaduje ve sklepě vyšší vzdušnou vlhkost, aby plody zůstaly co nejdéle kvalitní. foto: Právo

Jestliže teplota ve skladovací místnosti překročí 10 °C, sáčky na několika místech propícháme. Tak se daří uskladněným odrůdám jablek např. Golden Delicious a Boskoopské (vydrží až do května), z dalších odrůd jsou vhodné: Jonathan, Zvonkové, Idared, Red Delicious a jeho variety, Jonagold, Melrose, Coxova Reneta.

Do prostor, v nichž máme uložené ovoce, nepatří v žádném případě petrolej, benzin a jiné páchnoucí látky.

Jak skladovat zeleninu

Brambory a další zelenina by neměly být skladovány společně s ovocem. Jablka totiž snadno načichnou např. cibulí, zelím a brambory rovněž.

Druhy, které nelze skladovat v bezprostřední blízkosti
mrkev - je-li uložena v sousedství rajčat, zhořkne
cibule - v blízkosti rajčat ztrácí typický říz, vedle košťálovin získává jejich chuť (zralé plody košťálovin totiž vylučují plyn etylen)
petržel, kapustu, okurky neukládáme poblíž rajčat ani jablek, protože díky tomu rychle zežloutnou. Nemáme-li šanci uskladnit je odděleně, řešíme to uložením do fóliových sáčků

Zeleninu alespoň jednou týdně kontrolujeme, tam, kde uchováváme čínské zelí, prostor dobře provlhčíme, aby nevadly listy.

Ideální prostor pro uchování zeleniny

Chladný, vzdušný sklep s dostatečně vysokou vlhkostí vzduchu (70-80 %). Tyto podmínky zpomalují proces znehodnocování úrody a prodlužují trvanlivost plodů. Potřebná vlhkost vzduchu ve sklepě brání listové a kořenové zelenině ve ztrátě vody, takže plody nevadnou a nescvrkávají se.

Foto: Právo

.: Hrušky sklizené v relativní tvrdosti při uskladnění velmi rychle dozrávají. foto: Právo

Vlhkost vzduchu lze zvýšit, když do prostoru postavíme bednu s mechem, který pak pravidelně zavlhčujeme, nebo do místnosti rozvěsíme mokré tkaniny. V jarních a letních měsících by teplota vzduchu ve sklepě pro zeleninu neměla přesáhnout 12 °C, přes zimu by neměla klesnout pod 4 °C. Dbáme na to, aby v místnosti bylo příšeří, což je nutné především pro brambory.

Finta na brambory

Máme-li ve sklepě tmavý kout, kde může stát bedna na brambory, lze uvažovat o jejich dlouhodobějším skladování. Brambory patří do lilkovitých rostlin, nesmějí mít příliš světla, protože se v nich díky světlu začne tvořit jedovatý solanin a brambory by pak byly nejedlé.

Rozhodně platí: každou zelenou plošku na bramborách při kuchyňské přípravě odstraníme.

  • Uskladňujeme jen ty brambory, které jsou suché.
  • Pravidelná kontrola je namístě, nahnilé nebo scvrklé vyřazujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám