Hlavní obsah

Toyota chystá pojistky pro nepozorné řidiče. Vyřadí rychlost či vypne motor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezajistit auto proti pohybu, když zaparkujete, je krajně nezodpovědné, ale přesto se to stává. Stejně jako zavřít auto v garáži s běžícím motorem. Automobilka Toyota bude proti roztržitosti řidičů bojovat.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nové Toyoty vám neujedou, když je zapomenete zabrzdit. Na ilustračním snímku RAV4 Hybrid.

Článek

Nepozorný či roztržitý řidič může být opravdu problém pro celé okolí. Např. když zapomene zabrzdit a vystoupí z vozidla, jako vloni na podzim ve Velharticích. Tehdy to byl autobus a naštěstí se nic nestalo, ale stává se to i osobním autům. A Toyota chce takovým nehodám zabránit.

Do svých aut, která jsou vybavena automatickou převodovkou a/nebo elektrickou parkovací brzdou, začne montovat „pojistky”. Ty automaticky zařadí P nebo zatáhnou parkovací brzdu, pokud řidič vystoupí, aniž by bylo vozidlo zajištěno. Ovšem, takové systémy nejsou zas takovou novinkou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Elektrická parkovací brzda se „zatahuje” tlačítkem se symbolem P v kolečku, nikoliv pákou. Na snímku tlačítko ve Fordu Edge.

Co nové je, je druhý systém, který se automobilka chystá zavést. Ten bude myslet na situace, kdy někdo zavře auto do garáže, ale zapomene ho vypnout - a motor naplní prostor spalinami. I to se stává a vyžádalo si to i oběti na životech. Systém Toyoty prostě po určité, zatím nespecifikované době bez pohybu auta motor vypne.

Tento druhý systém má být v Toyotách pro americký trh. Zda bude automatické zajištění proti pohybu k mání také jen tam, anebo i v Evropě, zatím nebylo oznámeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám