Hlavní obsah

Tip na automobilovou investici: první Facel Vega

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě se schyluje k dalšímu roku rekordních automobilových aukcí. Odborníci očekávají, že ceny historických aut porostou v průměru asi o sedm procent. To je úrok jako hrom. Zkuste také investovat. Náš tip – vůbec první sériový Facel Vega.

Foto: Artcurial Retromobile

Facel Vega

Článek

Není to zrovna nejznámější jméno automobilové historie. Ale Facel Vega bylo auto, které spojovalo evropskou grácii a americkou techniku. Autorem byl Jean Daninos, který vlastnil továrnu Facel (Forges et Ateliers de Construction d’Eure-et-Loire), kde vyráběl vlastně všechno, co trh žádal – od psacích stolů přes trysky k leteckým turbínám až po karoserie automobilů. V letech 1954–1964 pak vyráběl vozy, které mu zaručily slávu a zákazníky, jako byli Christian Dior, Herbert von Karajan nebo Pablo Picasso.

Foto: Artcurial Retromobile

Facel Vega

Začalo to už v roce 1952, kdy představil první koncept. Auto, které se bude prodávat na Artcurial Retromobile v Paříži (5.–6. února), má šasi FV-54-0002. Jde tedy hned o další následující vůz po konceptu. Vznikl někdy mezi lety 1952 a 1953 a byl vybaven, jak bylo pak zvykem, americkou technikou, tedy motorem De Soto Firedome 4,5 l HEMI V8 a manuální čtyřstupňovou převodovkou. První registrace vozu byla v roce 1954.

Automobil má rozvor 2629 mm, což je o více než 100 mm více, než měl koncept. Důvodem bylo zvětšení prostoru auta, takže konečně bylo možné instalovat do zádě zavazadlový prostor, který byl v prototypu pouze za sedadly.

Foto: Artcurial Retromobile

Facel Vega

Pro budoucího majitele může být zajímavá i historie vozu. Až do roku 1962 jej vlastnil sám Daninos, který jej používal jako testovací a ukázkový vůz. Pak jej prodal samotnému prezidentovi Facel Vega Clubu, který jej následně přeprodal vlastníkovi klubu, takže auto bylo v nejlepších rukách. I proto se očekává, že cena bude v aukci vysoká – někde mezi 330 000 až 500 000 eury (8,9–13,5 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám