Hlavní obsah

Řidiče mnohdy donutí přezout na zimní pneumatiky až sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé čtvrté auto stále ještě jezdí na letních pneumatikách. Průzkum ukazuje, že větší počet aut na zimních pneumatikách je tam, kde už byl letos sníh.

Foto: Continental

Zimní pneumatika

Článek

V Praze, kde jsme se sněhu ještě pořádně nedočkali, má jen 67 % motoristů obuté zimní pneumatiky na svém autě. K nim pak musíme připočítat dvě procenta řidičů s celoročními pneumatikami.

Naproti tomu třeba v Karlovarském kraji, kde už v říjnu napadlo pět centimetrů sněhu, má zimní pláště nazuto 86,5 % vozidel a 1 % celoroční. Ukázal to průzkum, který provedla agentura pro výzkum veřejného mínění IPSOS.

Motoristé přiznali, že 55,5 % z nich se řídí spíš hrozbou blížícího se sněhu, než datem 1. listopadu, kdy začíná platit (ne)povinná zimní výbava pro auta.

V České republice je již pátým rokem zimní obutí vozidel od 1. listopadu prakticky povinné. Od tohoto data musí mít řidič zimní pneumatiky na svém voze, pokud vyjede na silnice, kde se nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Zimní pneumatiky jsou povinné i v případě suché silnice tam, kde to vyznačuje dopravní značka. Období pro povinné zimní pneumatiky končí 31. března.

Další zajímavá data z průzkumu ukazují, že informovanost řidičů je celkem slabá:

  • 10,5 % řidičů si myslí, že zimní pneumatiky musí mít hloubku vzorku minimálně 1,6 mm
  • 29 % si myslí, že 1. listopadu je povinnost zimní pneumatiky nazout pro všechna auta bez výjimky
  • Zodpovědnější řidiči v přezouvání pneumatik jsou ti ve věku 54 až 65 let, kteří přezouvají v 81,4 % případů
  • Na letních pneumatikách i v zimě naopak jezdí 32,3 % řidičů ve věku 18 až 26 let

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám