Hlavní obsah

Kombi v Česku vítězí, superb by to mohl změnit

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny aut prodaných v Česku jsou v karosářské verzi kombi. Dosud měl převahu i superb combi vyráběný mladoboleslavskou automobilkou Škoda Auto. S novou generací tohoto auta ale vedení firmy předpokládá, že se váha přikloní od kombi k verzi liftback. Očekává to šéf prodejní organizace Škody v ČR Luboš Vlček.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb Combi

Článek

„Mezi zákazníky je oblíbenější verze kombi, ta převažuje 62 procenty nad 38 procenty pro sedany. V případě vozu Superb byl dosud náskok ještě výraznější, a to 65 procent ve prospěch verze kombi. Máme ale od zákazníků velmi pozitivní ohlas na limuzínu, takže předpokládáme, že se poměr změní,“ uvedl během představení nového superbu combi v Německu Vlček s tím, že zájem o novinku je velký.

Prodej bude zahájen ve druhé polovině září po autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle Vlčka ale už nyní mají prodejci kolem pěti stovek závazných objednávek.

Od minulého měsíce je v prodeji verze liftback, tu si objednalo kolem tří tisíc lidí, z toho už tisícovka s autem mohla z autosalonů odjet. Nejluxusnější auto tuzemské automobilky se vyrábí v závodě v Kvasinách, kde se musí navyšovat kapacita výroby, aby se mohla zkrátit čekací doba na nová auta, která je až několik měsíců.

Zájem má státní správa

Za prvních pět měsíců tohoto roku tuzemská automobilka v Česku prodala 1140 vozů superbů combi předchozí generace. „Je to pokles o 3,5 procenta ve srovnání s předchozím rokem, ale je to způsobeno koncem éry druhé generace a nástupem třetí,“ odůvodnil pokles Vlček.

Naopak se zahájením prodeje třetí generace liftbacku prodej modelu superb výrazně roste. Díky tomu automobilka očekává, že jich v ČR prodá tento rok kolem 5500, tedy zhruba o tisíc více než vloni. O limuzínu podle automobilky projevuje zájem státní správa. Už nyní v ní jezdí prezident Miloš Zeman a superbem bude jezdit také kardinál Dominik Duka. Zájem projevili další tři vysocí ústavní činitelé.

Nejprodávanější byla dosud verze s dieselovým dvoulitrovým motorem a dá se předpokládat, že o tyto silnější dieselové motory bude opět zájem. V nové nabídce je ale také ještě silnější verze v benzinovém provedení, a to dvoulitr s výkonem 206 kW.

Základní cena verze kombi začíná na 629 900 Kč, což je cena základní výbavové verze s benzinovým motorem 1,4 TSI o výkonu 110 kW. Nejdražší je vůz s výbavou Laurin a Klement s nejsilnějším benzinovým motorem za 1,1 miliónu Kč. Verze liftback jsou vždy v dané výbavě o 30 tisíc levnější než kombi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám