Hlavní obsah

Ford má jako první na světě roboty na jízdní testy životnosti

Novinky, maž

Při vývoji nového tranzitu Ford pro některé typy dlouhodobých jízdních zkoušek používá roboty, kteří řídí auta bez zásahu člověka. Ford tuto novou technologii, kterou má zatím jako první automobilka na světě, využívá v areálu společnosti v Michiganu.

BEZ KOMENTÁŘE: dlouhodobé testy transitu bez řidičeVideo: Ford

 
Článek

Roboti se v automobilovém průmyslu používají zcela běžně, nejenom při výrobě, ale rovněž při dlouhodobých zkouškách. Takový robot pak během osmihodinové směny například 15 000x otevře a zase zavře víko kufru.

Foto: Ford

Ford při vývoji nového transitu využívá pro některé jízdní životnostní zkoušky roboty.

Při zkouškách životnosti ale zatím žádná automobilka nepoužila robota k řízení, najet stovky tisíc kilometrů tak musí reální řidiči. Ford ve Spojených státech zkouší technologii, která by testovacím řidičům ulehčila (a částečně sebrala) práci.

Robot v připravovaném modelu Transit sám zatáčí, ovládá i brzdový a plynový pedál. Jeho práce je řízena z centrálního dispečinku prostřednictvím GPS. Auto je možné na dálku zastavit nebo upravit jeho směr.

Ford uvádí, že autonomní řízení pomůže při extrémních jízdních zkouškách nebo tam, kde opakované úkony přinášejí řidiči zdravotní komplikace. Lidský faktor bude při životnostních testech nadále důležitý, roboti by ale mohli zastat monotónní práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám