Hlavní obsah

Romové žádali před Úřadem vlády hlavu Čunka

Právo, Novinky, Jan Rychetský, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu v 11 hodin začala demonstrace romských aktivistů před Úřadem vlády. Požadovali, aby vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) opustil za své výroky o Romech vládní tým. Demonstrace skončila kolem jedné hodiny odpoledne.

Článek

Před sídlo vlády přišlo zhruba stopadesát Romů. Demonstrovali poklidně, nesli transparenty s hesly jako "Premiére, vzbuď se, Čunek se zbláznil" nebo "Pryč s rasisty z vlády".

Za demonstranty přišel i Čunek

Rozruch způsobil jen příchod mezi demonstranty samotného Čunka, ozývaly se výkřiky a hlasitý pískot. Čunek se snažil s jednotlivými účastníky demonstrace debatovat, příliš se mu to ale kvůli pokračujícímu protestu nedařilo.

Mezi protestující přišla i ministryně Džamila Stehlíková (SZ), která převzala od předsedy Romského parlamentu Milana Ščuky memorandum týkající se Čunka. 

Romové protestující před Úřadem vlády. Foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Romským představitelům vadí Čunkova slova uvedená před deseti dny v deníku Blesk. Vicepremiér nepřímo označil Romy za opálené lidi, kteří dělají binec, ohně na náměstích a nepracují.

Demonstraci pořádalo Občanské sdružení Romů Severní Moravy.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) již dříve označil Čunkova slova za xenofobní. Zelení uvedli, že by v případě setrvání Čunka ve vládě, mohli opustit vládní koalici.

Jiří Čunek se dostal do středu pozornosti loni před senátními a komunálními volbami, kdy ještě jako starosta Vsetína vystěhoval romské rodiny z rozpadlého pavlačového domu v centru do kontejnerových bytů na okraji města. Část Romů město odsunulo do jiných okresů. Proti takovému postupu protestovali ochránci lidských práv.

Čunek je také obviněn z toho, že jako vsetínský starosta v roce 2002 údajně přijal půlmiliónový úplatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám